livmoderhalscancer

Även Stockholm inför självtest för hpv

Även Stockholm inför självtest för hpv
I Skåne har självtest visat sig fungera bra. I utskicket finns en bomullspinne för provtagning, provtagningsanvisning, transporthylsa och svarsbrev.

Kvinnor som inte kommit för provtagning på flera år kommer att få ett självtest hemskickat. När metoden införts på andra håll i landet har det visat sig att många skickar in sitt prov.

21 augusti 2018

I dag erbjuds alla kvinnor 23-64 år kostnadsfri provtagning för hpv hos barnmorska. Men många kommer inte till provtagningen – och det är de som uteblivit under flera år som nu kommer att få ett självtest hemskickat. Redan i höst kommer cirka 20 000 kvinnor i Stockholm att få testet hem.

Metoden har tidigare införts i bland annat Skåne och Västra Götaland och har visat sig fungera mycket bra.

Läs också: Självtest med posten får fler att lämna cellprov

En jämförande studie som gjorts vid Uppsala universitet visar också att fler kvinnor lämnade prov om de fick göra ett självtest jämfört med de som blev kallade till provtagning hos barnmorska.

Läs också: Självtest för hpv överlägset cytologprov hos barnmorska

En av forskarna bakom studien, professor Ulf Gyllensten, anser att självtester för hpv borde vara det förstaalternativ som erbjuds kvinnor och att vanliga cytologiprover ska användas som komplement.

Gynekologisk cellprovstagning…

... erbjuds kvinnor i Sverige regelbundet i syfte att tidig hitta och åtgärda cellförändringar som kan leda till cancer i livmoderhalsen. Den organiserade screeningen har pågått sedan 60-talet och lett till en kraftig minskning av antalet cancerfall.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida