Driver på för specialistutbildning även för andra yrkesgrupper

Driver på för specialistutbildning även för andra yrkesgrupper
Anne Berndt, förbundsombudsman på Vårdförbundet, ansvarar för frågor som gäller biomedicinska analytiker. Foto: Helena Mirsch

Tillsammans med yrkesorganisationerna har Vårdförbundet börjat arbeta för en reglerad specialistutbildning även för biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor.

Det har gått ett år sedan Vårdförbundet presenterade sitt förslag om AST, akademisk specialisttjänstgöring, för sjuksköterskor. Det bygger på en samlad nationell lösning med lika villkor för sjuksköterskor som specialistutbildar sig oavsett var de bor. Genom lagstiftning ska landstingen och kommunerna ansvara för att inrätta utbildningsanställningar som ska vara reglerade enligt kollektivavtal.

Nu vill Vårdförbundet driva AST även för biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor.

Ska gälla nationellt

För några veckor sedan träffade Vårdförbundet yrkesorganisationen för biomedicinska analytiker, IBL, och för röntgensjuksköterskor, SFR. Organisationerna bestämde sig för att börja arbeta gemensamt med frågan.

– En specialistutbildning behöver vara reglerad för att den som går utbildningen efter examen ska få en skyddad specialistbeteckning som gäller överallt. Man blir specialistbiomedicinsk analytiker, inte bara som möjlig beteckning på sin nuvarande arbetsplats utan överallt där man söker en tjänst, säger Anne Berndt på Vårdförbundet.

Örebro Universitet har startat ett masterprogram i klinisk laboratorievetenskap som mycket väl skulle kunna utgöra en reglerad specialistutbildning, menar hon.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida