bristyrken

Här saknas var tredje biomedicinska analytiker

Här saknas var tredje biomedicinska analytiker
Annika Kiel Olsson efterlyser fler karriärvägar för biomedicinska analytiker.

På sjukhuset i Sollefteå har inte en enda behörig svarat på de platsannonser som lagts ut efter sommaren. Men i stället för att erbjuda bättre villkor vill arbetsgivaren ta in andra yrkesgrupper på labben.

11 december 2015

– Hela Norrlandsregionen har svårt att rekrytera biomedicinska analytiker. Det är vår marknad nu, det är huggsexa om oss. Ska man få upp biomedicinska analytiker till labben här i norr tror jag man måste bjuda på någonting extra. Men vad jag vet har de som söker sig hit inte erbjudits bättre villkor än någon annanstans.

Det säger Annika Kiel Olsson, vice ordförande i Vårdförbundets avdelning i Västernorrland och själv biomedicinsk analytiker.

Var trejde obesatt

Enligt Radio P4 Västernorrland är Sollefteå sjukhus just nu värst drabbat av bristen på biomedicinska analytiker i länet. Var tredje tjänst är obesatt. Av totalt 15 tjänster för biomedicinska analytiker är 5 vakanta.

Arbetsgivaren har vid flera tillfällen annonserat, utan att få napp. I augusti och september fick de visserligen åtta sökande, men samtliga saknade behörighet. De var alltså inte legitimerade biomedicinska analytiker.

Enligt Annika Kiel Olsson är grundproblemet att för få studenter söker sig till biomedicinska analytikerprogrammet eftersom yrket är relativt osynligt.

Dålig löneutveckling

– Det råder brist i hela landet. Yrket måste värderas högre. Löneutvecklingen är för dålig. Det kan handla om fem till sex tusen kronors påslag på en livslön. Som det ser ut i dag finns det inte heller några karriärvägar för oss.

På många håll tar man in andra yrkesgrupper med en liknande längd och inriktning på utbildningen för att fylla upp luckorna. Skillnaden är att de inte har läst laboratorievetenskap och saknar legitimation för yrket. Även i Västernorrland funderar man nu på att låta andra yrkesgrupper än biomedicinska analytiker göra jobbet på labben, vilket Vårdförbundet motsätter sig.

– Ingången för oss är att det ska vara en legitimerad biomedicinsk analytiker. Men vi vet ju att andra yrken tas in på många ställen i landen där man har svårt att få verksamheten att gå ihop. Men det är inget vi gillar. Det ska ju finnas en legitimation för det vi gör.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida