Tandsjukdomar

Muterade bakterier förklarar ökad risk för karies

Muterade bakterier förklarar ökad risk för karies
Vissa barn med extra hög risk att utveckla karies bär på muterade varianter av Streptococcus mutans i munhålan. Arkivbild: Mostphotos

Forskare vid Umeå universitet visar i en ny studie att varianter av kariesbakterien Streptococcus mutans och dess unika vidhäftningsmekanism förklarar varför vissa barn har större risk än andra att utveckla karies.

Under fem års tid har de följt och analyserat saliven och tandhälsan hos 452 unga personer mellan 12 och 17 år i Västerbotten.

Resultatet visar att de barn som har en särskilt hög risk att utveckla karies – och där det inte beror på deras ät- eller munhygienvanor – bär på särskilt sjukdomsframkallande varianter av kariesbakterien Streptococcus mutans. Deras starka vidhäftningsförmåga gör att de överlever bättre än andra bakterier i munhålan.

Ett av fem barn har högre risk

Vart femte barn i Sverige är så kallade högriskindivider för att utveckla karies. De svarar inte på traditionellt förebyggande åtgärder och behandlingar mot karies.

I den aktuella studien, som publiceras i tidskriften EBioMedicine, visar Umeåforskarna att upp till hälften av de här barnen bär på högvirulenta typer av Streptococcus mutans. Dessa varianter av bakterien ger inte bara upphov till tandsjukdom utan kan enligt forskarna även utgöra en framtida förhöjd risk för hjärtkärlsjukdom och systemiska sjukdomar.

Biokemiska studier

Genom biokemiska studier visar forskarna att de högvirulenta varianterna av bakterien kan kopplas till förekomsten av vidhäftningsproteinerna SpaP och Cnm och deras bindning till saliv och salivproteinet DMBT1. Ju högre denna bindning är desto högre är risken för karies.

Forskarna har också sett att andra högriskbarn har genetiska defekter i sitt salivfäste för bakterier.

De betonar dock att karies i de allra flesta fallen fortfarande orsakas av ät- och munhygienvanor.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida