Klinisk fysiologi

Spirometri missar kol hos rökare

Spirometri missar kol hos rökare
Spirometrin kan visa normala värden trots att patienten har kliniska symtom på kol. Arkivbild: Mostphotos

Trots att spirometrivärdena är normala kan många rökare ändå ha en kronisk obstruktiv lungsjukdom visar en ny studie. Det gör att många rökare inte får den behandling de egentligen borde ha.

I en studie som publiceras i den vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicine har rökares och före detta rökares lungfunktion testats med spirometri och jämförts med lungfunktionen hos människor som aldrig rökt. Totalt ingick drygt 2 700 individer i studien.

Resultatet visar att hälften av de rökare och före detta rökare som hade kliniska symtom på kronisk obstruktiv lungsjukdom, kol, hade normala spirometrivärden. Exempelvis att de hostade, hade tecken på bronkit eller lätt drabbades av andnöd.

– Det här resultatet visar att vi måste sluta stirra oss blinda på spirometrivärdet. Jag tror att många läkare ställer diagnosen kol enbart utifrån vad spirometrin visar och det är helt fel, säger Kjell Larsson, professor i lungmedicin vid Karolinska institutet, till Dagens Medicin.

Han tror att många av rökarna går miste om effektiva behandlingar för att de inte når dagens uppsatta spirometrikriterier för kol.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida