avgångsbeslut

Sjukhusdirektören Melvin Samsom lämnar Karolinska

Sjukhusdirektören Melvin Samsom lämnar Karolinska
Melvin Samsom slutar som sjukhusdirektör på Karolinska universitetssjukhuset om ett halvår.

Efter fyra år med omvälvande organisationsförändringar och flera skandaler som skakat Karolinska universitetssjukhuset har nu sjukhusdirektören Melvin Samsom bestämt sig för att lämna sin post.

25 september 2018

Melvin Samsom har beslutat att lämna sitt uppdrag som sjukhusdirektör våren 2019, meddelar Karolinska universitetssjukhuset.

Beskedet kommer efter att Dagens Nyheter avslöjat ännu en besvärande historia – stora konsultarvoden har betalats ut för att hyra in Melvin Samsoms tidigare nederländska kollegor och bekanta. Men enligt Melvin Samsom har detta ingenting med hans beslut att göra.

– Nej. Jag har varit på Karolinska universitetssjukhuset i fyra år och haft förmånen att leda den stora förändring som sjukhuset genomför tillsammans med våra fantastiska medarbetare, och har beslutat att det är en passande tidpunkt för mig att lämna om sex månader, säger han till DN.

Stora förändringar

Samsom kom till Karolinska 2014 för att leda den stora förändring som sjukhuset då stod inför. Det handlade om att genomföra ”Framtidens hälso- och sjukvårdsplan” och flytten in i Nya Karolinska.

– Jag är stolt över vad vi åstadkommit och ser fram emot de sista inflyttarna till den nya sjukhusbyggnaden i Solna, fortsatt införande av vårt nya uppdrag och vidareutveckling av vår nya verksamhetsmodell med nya arbetssätt och ökad patientdelaktighet, säger Melvin Samsom i ett pressmeddelande från Karolinska.

Läs också: Sjukhusdirektören tjänar åtta gånger mer än en sjuksköterska

Macchiarini-affären

Samtidigt har det varit fyra år av besvärande skandaler. Macchiarini-affären visade på allvarliga problem inom sjukhuset som solkade sjukhusets rykte långt utanför Sveriges gränser.

Flytten in i Nya Karolinska fick stark kritik när det bland annat uppstod stora tekniska problem och den nya organisationen har ifrågasatts, framför allt från läkarhåll.

Efter granskning i flera medier, bland andra Vårdfokus och Dagens Nyheter, har kostnaderna för konsulterna från  företaget BCG ifrågasatts starkt. Den utredning som sjukhuset gjorde visade på stora brister när det gäller hanteringen av konsultarvoden, som Vårdfokus tidigare rapporterat.

– Jag kan inte ändra på det som hänt, men jag kan ta ansvar för att säkerställa att det inte händer igen, sade Melvin Samsom när utredningen presenterades.

Cancerköer och höga arvoden

Karolinska universitetssjukhuset har också fått skarp kritik för sin hantering av köerna inom cancervården sommaren 2017. En utredning har visat att 60 patienter opererades för sent och att två personer i kön avled. Sjukhusdirektören uppgav att han inte fått tillräcklig information om krisen, något som DN kunde visa var fel – då uppgav i stället Melvin Samsom att han inte fått tillräcklig information om att krisen inte gick att hantera.

Härom veckan avslöjade DN även att Karolinska universitetssjukhuset har hyrt in höga chefer och konsulter från ett bemanningsföretag för 133 miljoner kronor mellan 2015 och 2018. De högst arvoderade konsulterna tillhör alla Samsoms nederländska nätverk och har hyrts in för upp till 55 000 kronor per dag i arvode. I går meddelade Konkurrensverket att man kommer att granska upphandlingen.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida