ISRRT. Stråldoser till spädbarn kan halveras

ISRRT. Stråldoser till spädbarn kan halveras
Sonyia McFaddens forskning har spridits över Storbritannien. Foto: University of Ulser

Det finns inget skäl att göra olika. Ändå varierar stråldosen kraftigt mellan olika sjukhus. Brittiska Sonyia McFaddens prisbelönta studie visar hur de minsta patienterna kan skyddas.

Spädbarn är de sköraste patienterna man kan ha. Sonyia McFadden från University of Ulster, Belfast, har undersökt vilka stråldoser som barnen får vid interventionell kardiologi i Storbritannien. Studien visar att det varierar kraftigt mellan olika sjukhus.

– Det råder ingen tvekan om att det ser likadant ut runt om i andra länder, men det finns ingen anledning till att det ska vara så, säger hon.

Belönades med pris

Under världskongressen för röntgensjuksköterskor, ISRRT, som hölls i helgen i Helsingfors tilldelades Soniya McFadden priset ”Radiographer of the year award”.

Hennes forskning visar att stråldosen kan minskas med upp till 50 procent med hjälp av olika åtgärder, till exempel genom att inte använda raster för spridd strålning och minska strålfältet. Det påverkar bildkvaliteten, men där gäller det att göra en avvägning, menar McFadden.

– Vi ska inte sträva efter den bästa bildkvaliteten, utan det som är tillräckligt för undersökningen, säger hon.

Svårt kartlägga strålskador

Vilka reaktioner har du fått från de som arbetar med barnen?

– Våra kardiologer på sjukhuset har provat de här åtgärderna och jämfört med den vanliga proceduren. Och de är med på tåget. De vet att varje minskning av stråldosen när det gäller så här små barn är värdefull, säger Sonyia McFadden.

Strålskador kan uppkomma lång tid efter undersökningen och är därför svåra att kartlägga. En av McFaddens forskarkolleger håller dock på att undersöka blod och dna från barn före och efter undersökningen för att se vilken påverkan den får.

Hoppas uppmuntra andra

Sonyia McFaddens forskning har lett till att det har tagits fram referensvärden och att sjukhus i Storbritannien numera kan jämföra sig med varandra. Hon hoppas också att hennes prisbelönta forskning kan inspirera andra även på fler sätt.

– Många röntgensjuksköterskor är involverade i olika forskningsprojekt men leder inte sina egna. Jag hoppas att jag kan uppmuntra fler att ta steget, säger hon.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida