Ny kampanj för säker röntgen

Ny kampanj för säker röntgen
One size fits all? Nej, verkligen inte. I dag presenterades tre olika kampanjer för säkrare röntgen. Foto: Åsa Erlandson

Europa har en unik möjlighet att samordna säker strålning. I dag presenterades kampanjen Eurosafe Imaging på röntgenkonferensen i Wien.

Strålskydd är en ständigt närvarande fråga och på European Congress of Radiology, ECR, som just nu pågår i Wien presenterades en kampanj för säkrare strålning.

– Ingen annanstans i världen finns det sådana bra möjligheterna att samordna över nationsgränserna, som i Europa, sade Madan M. Rehani från European Society of Radiology.

Till skillnad från exempelvis Internationella atomenergiorganet, IAEA, är de europeiska direktiven bindande och har så varit ända sedan 90–talet. Men det behöver göras mer för att minska stråldosen och antalet onödiga undersökningar. Därför presenterades i dag kampanjen Eurosafe Imaging i en överfull föreläsningssal i Wien. Intresset från deltagarna var stort.

På hemsidan www.eurosafeimaging.org finns ett kunskapscenter för både yrkesverksamma och för patienter samt olika jämförelser mellan de europeiska länderna. Visionen är en gemensam standard, ett ”Euro x–ray”, så att strålningen är så säker som möjligt överallt.

One size doesn’t fit all

Två tidigare kampanjer presenterades också under samma föreläsning, Image Gently som handlar om barn och Image Wisely som riktar sig till vuxna.

– På många ställen i världen behandlas barn som vuxna. Men skulle du ge samma stråldos till en fotbollsspelare på 120 kilo, som till ett litet barn? Nej. Det här handlar om att öka kunskapen och ändra attityder, sade Marilyn Goske från Cincinnati childrens hospital medical center i USA.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida