bristande kontroll

Anställda sjuksköterskor saknar legitimation

Anställda sjuksköterskor saknar legitimation
Rutinerna för att kontrollera sjuksköterskors behörighet tycks inte ha fungerat inom landstinget i Västernorrland. Arkivbild: Mostphotos

Revisorerna i Västernorrland har hittat sju fall där sjuksköterskor arbetar i landstinget utan att ha behörig legitimation. Det kan vara ännu fler.

Landstingets revisorer gjorde upptäckten när de granskade den interna kontrollen av legitimationer, skriver Allehanda.se

– Detta är anmärkningsvärt, säger revisorerna till tidningen.

Samtliga sju sjuksköterskor är anställda inom specialistvården och det finns exempel på att legitimation har saknats under lång tid. Dessutom har revisorerna bara gjort stickkontroller och de utesluter inte att det kan finnas fler fall.

Revisorerna är mycket kritiska till att dagens rutiner inte ger tillräcklig patientsäkerhet.

”Det är angeläget att landstingsstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnden omgående tar initiativ till att utreda och analysera hur det kan säkerställas att personal som anställs inom legitimationsyrken verkligen har rätt behörighet att utöva yrket”, skriver revisorerna i sin rapport, enligt Allehanda.se.

Vårdfokus har tidigare skrivit om bristande legitimationskontroller. Bland annat hittade en granskning i Skåne och Blekinge ett 40-tal utan legitimation.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida