Blandade känslor kring krislägesavtalet
”Det är klart att vi blir trötta, men det känns ändå okej”. Det säger sjuksköterskorna på den medicinska akutvårdsavdelningen i Lund som har fått scheman med 12,5-timmarspass för att klara covidvården.
‒ Det har varit ganska tufft ända sen i höstas, så när vi fick veta att vi skulle gå på krislägesavtalet kändes det som att det var lika bra. Nu vet vi vad som gäller, säger Jakob Engström som är sjuksköterska på mava, medicinsk akutvårdsavdelning vid Skånes universitetssjukhus i Lund.
När Vårdfokus når honom på telefon strax efter 19:30 på kvällen har han precis gått av sitt tredje 12,5 timmarspass. Sedan klockan 7 på morgonen har han vårdat covidpatienter. I dag hade de tre dödsfall och kontakten med de anhöriga har upptagit en stor del av hans arbetsdag.
‒ Vi har många covidpatienter som är väldigt dåliga och även många som inte klarar sig. När vi ser att slutet är nära får de anhöriga komma in. De får ta på sig full skyddsutrustning för att ta farväl. Det är speciellt även för oss när de kommer eftersom vi annars inte kan ha besökare här, säger Jakob Engström.
Krislägesavtal i sju regioner
- Hittills har SKR, Sveriges kommuner och regioner, sagt ja till att krislägesavtalet aktiveras i sju regioner: Stockholm, Västra Götaland, Gävleborg, Skåne, Uppsala, Jönköping, Kalmar.
- Krislägesavtalet har börjat tillämpas i Uppsala, Jönköping, Skåne och inom kort även på Karolinska i Stockholm.
I Region Skåne används krislägesavtalet hittills på två avdelningar vid Skånes universitetssjukhus. På iva i Malmö tillämpas det för 16 medarbetare. På mava i Lund är det 20 sjuksköterskor och 20 undersköterskor som går på krisläges-schema.
Blandade känslor
Det innebär att de arbetar 48 timmar i veckan och har pass som är 12,5 timmar med 30 minuters rast inbakat. Man jobbar ständig dag (7-19:30) eller natt (19-7:30). Den första gruppen ska jobba på schemat i fyra veckor, sedan är det en annan grupp som får samma schema.
‒ Det har varit blandade känslor kring krislägesavtalet. En del tycker det är bra och säger att äntligen får vi också betalt för vårt slit. Andra tycker det är jobbigt och skulle hellre vilja ha normala arbetstider, framför allt är det tufft för dem som har familj och knappt kommer träffa sina barn när de jobbar, säger Rebecca Höwing som är sjuksköterska och förtroendevald för Vårdförbundet.
Men de flesta tycker ändå att det känns okej nu när de väl jobbar på det här sättet, sammanfattar Rebecca Höwing efter att ha frågat runt bland kollegorna. Framför allt känns det bra att veta att det är begränsat till fyra veckor, att man byts av och att en ny grupp tar över efter det. Att jobba antingen dag eller natt utan att skifta är något de flesta också tycker är bra och alla har blivit tillfrågade om de helst vill jobba dag eller natt.
‒ Vi som är förtroendevalda på avdelningen har inte varit involverade i hur det här skulle läggas upp, men cheferna har redovisat hur de har tänkt för personalgruppen och vi tycker nog att de har skött det rätt bra, säger Rebecca Höwing.
Skåne hårt drabbat
Skåne är hårt drabbat i den andra vågen. Antalet inlagda patienter har eskalerat och sedan i julas har man haft över 500 patienter med covid på vårdavdelningar samt 50-60 i intensivvård. I mellandagarna valde regionen att aktivera krislägesavtalet, men har avvaktat till den här veckan med att börja använda det.
‒ Jag tycker det var en riktig åtgärd och för mig funkar det helt okej. Det betyder mycket att vi får betalt för vårt slit. Men visst blir man trött. Många kanske tycker att 48 timmar inte är så mycket, men då ska man komma ihåg att vårt arbete är väldigt intensivt och vi måste vara uppmärksamma hela tiden, säger sjuksköterskan Jakob Engström som också är förtroendevald för Vårdförbundet.
När han kommer till jobbet klockan sju på morgonen har han 20 minuter på sig för att läsa rapporter och sedan en avstämning med natt-teamet i 10 minuter för att prata om det som kan vara oklart. Därefter gör han en plan för vad som ska göras med patienterna under dagen och sedan är det dags att gå in till patienterna för att sköta medicinering, hygien och allt annat.
‒ Vi vänder på patienterna ofta så de inte får trycksår och måste hela tiden se över hur deras behandling fungerar. Vi behöver ha koll på och ändra maskinerna som reglerar deras syresättning och mående i stort. Ibland kan man vara inne på en sal hos en patient i flera timmar utan att bli avlöst om det är ett kritiskt läge, berättar Jakob Engström.
”Vi är inga hjältar”
Han har jobbat på mava i snart tre år och säger att han trivs bra. Det beror mycket på att de har en god stämning och sammanhållning i personalgruppen, men också på bra chefer och en hyfsad bemanning, trots allt.
‒ Men vi är inga hjältar, jag har lite svårt för den här hjältegrejen faktiskt. Det här är mitt arbete och det är därför jag gör det här, sen är det förstås ett plus att det är någonting bra för samhället. Men jag tycker det är lite fånigt att kalla oss för hjältar, vi är inte finare människor än andra, säger Jakob Engström.
Det här innebär krislägesavtalet
- Krislägesavtalet mellan Sveriges kommuner och regioner, SKR, och de fackliga organisationerna ger arbetsgivaren större flexibilitet att använda personalen, som i gengäld får bättre betalt.
- Avtalet innebär att arbetstiden höjs till 48 timmar i veckan, det är även möjligt för arbetsgivaren att beordra nödfallsövertid samt att låna in och ut personal för att kunna flytta resurser efter behov.
- Som kompensation betalas en särskild ersättning på 120 procent av ordinarie lön för alla arbetade timmar. De som arbetar får alltså 220 procent av sin vanliga lön per timme. Den som jobbar nödfallsövertid får totalt 250 procent av lönen per timme.