Ny i yrket

Hallands sjukhus börjar med introduktionsår

Hallands sjukhus börjar med introduktionsår
Camilla Tellström, ordförande Vårdförbundet Halland, är positiv till ett introduktionsår men vill gärna se en AST.

Hoppas kunna locka sjuksköterskor. Men till skillnad från andra sjukhus blir introduktionsåret frivilligt.

Vårdfokus har tidigare berättat att flera sjukhus har infört eller är på gång att införa introduktionsår för nyutbildade sjuksköterskor. Det finns bland annat på Akademiska i Uppsala och Sahlgrenska i Göteborg. Några av vinsterna är högre patientsäkerhet och lättare rekrytering.

I våras försökte Hallands sjukhus starta ett basår för sjuksköterskor, men hade då för få sökande. Nu ser det ut som att antalet är tillräckligt för att basåret ska kunna komma igång till januari. Tanken är att ytterligare ett intag ska göras i september 2016.

Ettårigt projekt

Det är ett pilotprojekt som ska pågår under ett år på Hallands sjukhus i Varberg. Blir resultatet lyckat kan introduktionsåret införas även på sjukhusen i Kungsbacka och Halmstad. Inspiration har hämtats bland annat från det kliniska basåret på Sahlgrenska.

Camilla Tellström, ordförande Vårdförbundet Halland, är nöjd över att det äntligen händer något och att förbundet får vara med och utveckla introduktionsåret.

– De här är ett bra första steg för att kunna rekrytera och behålla personal, det behövs. Sen hoppas jag att man verkligen får tid att vara ny, och inte bara kastas in i en stressig arbetsmiljö, säger hon.

Skillnad mot andra basår

Arbetsgruppen har tagit till sig av den kritik som fanns mot Sahlgrenskas basår. En effekt av det är att modellen i Halland blir mer frivillig. Alla nyutbildade erbjuds att delta, men det är inget måste för att kunna anställas.

Dessutom bestämmer sjuksköterskorna själva om de efter sex månader ska prova att jobba på en annan avdelning än där de har sin grundplacering. I Göteborg görs ett obligatoriskt byte efter halva introduktionsåret, vilket en del har upplevt som en otrygg omstart.

Bra kan bli bättre

I övrigt är det ganska lika. Det handlar om en strukturerad introduktion med cirka fyra veckors bredvidgång. Alla får en så kallad ”ny-i-yrket-coach” som handleder i det kliniska omvårdnadsarbetet.

En gång i månaden hålls utbildnings- och reflektionstillfällen tillsammans med studiebesök på någon av sjukhusets verksamheter. Alla tre aktiviteter sker samma dag och de som går introduktionsåret är då friställda från kliniskt arbete.

– Mycket av det här är precis vad vi ville ha, men det kan bli bättre. Bland annat vill vi ha en akademisk specialisttjänstgöring. Det kan tyckas ligga vid sidan om introduktionsåret, men det handlar om att ge möjligheter på längre sikt, och att säkerställa att det finns kompetens på alla nivåer, säger Camilla Tellström.

Vårdfokus nya webb

  • Hitta till förstasidan: vardfokus.se
  • Sidan är anpassad för mobil och surfplatta.
  • Tips: Gör Vårdfokus till en egen ikon i din mobil eller platta. Tryck på delningsknappen längst ner i webbläsaren och välj "lägg till på hemskärmen".
  • Upptäck våra sidor med artiklar enbart för dig som är sjuksköterska, barnmorska, biomedicinsk analytiker, röntgensjuksköterska, student, chef. Du hittar dem högst upp på förstasidan eller i menyn.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida