Värmland

Iva-sjuksköterskorna i Torsby kommer tillbaka

Iva-sjuksköterskorna i Torsby kommer tillbaka
Med löfte om bättre lönetillägg har samtliga sjuksköterskor på intensivvårdsavdelningen i Torsby valt att söka om sina tjänster. Arkivbild: Mostphotos

Samtliga 14 sjuksköterskor på intensivvårdsavdelningen vid sjukhuset i Torsby, som i förra månaden sa upp sig i protest mot orättvisa löner, har nu sökt om sina tjänster på nytt. Får de tillbaka sina gamla jobb kan de räkna med ett lönelyft på upp till 3 700 kronor i månaden.

Den 1 februari i år sa samtliga 14 intensivvårdssjuksköterskor vid sjukhuset i Torsby upp sig. De gjorde det i protest mot att de under en längre tid hade nekats samma förmånliga lönetillägg som sjuksköterskorna vid barn-iva och iva i Karlstad samt vid iva i Arvika.

Vid ett tidigare möte med landstingsledningen hade hälso- och sjukvårdschefen, Tobias Kjellberg, lovat att i slutet av februari presentera en lönemodell som skulle vara mer rättvis för alla. Men sjuksköterskorna på iva i Torsby tyckte sig ha hört liknande löften förr och beslutade därför att säga upp sig från sina tjänster.

Fick inte ta tillbaka uppsägningar

Bara någon vecka senare kallades de till ett möte med ledningen där de fick veta att de inte kunde ta tillbaka sina uppsägningar. Däremot var de välkomna att söka om sina gamla tjänster på nytt.

Sjuksköterskornas talesperson, som vill vara anonym, berättar att när tidsfristen för att söka tjänsterna gick ut den 26 februari hade samtliga sjuksköterskor sökt sig tillbaka.

– Vi kände att det inte fanns någon annan väg till förhandling. Det var enda sättet för oss att komma i ett förhandlingsläge igen.

Men ni hade väl kunnat söka er till en annan arbetsgivare?

– Ja men inte inom landstinget i Värmland. Vi var satta i karantän och tillsagda att vi inte var välkomna någon annanstans i landstinget, säger sjuksköterskan.

Enligt sjukhuschefen Karin Lundin stämmer dock inte detta.

– Några sådana regler har vi inte. De hade naturligtvis kunna söka vilka tjänster de ville i landstinget, säger hon till Vårdfokus.

Bättre löner

Oavsett vilket kan de sjuksköterskor som får tillbaka sina gamla tjänster räkna med en bättre lön än vad de hade innan de sa upp sig. Det blev klart efter att arbetsgivaren i går presenterade sin nya lönemodell.

Torsbysjuksköterskornas krav var ett lönetillägg på 5 000 kronor i månaden, retroaktivt från den 1 januari 2017. Så långt ville inte arbetsgivaren sträcka sig. Däremot kommer de sjuksköterskor som återanställs att från den 1 juni i år få ett extra tillägg på mellan 3 500 och 3 700 kronor i månaden.

De kommer också att få 1 500 kronor i månaden retroaktivt från den 1 juli 2017.

De som enbart arbetar natt får ett extra tillägg på 5 000 kronor i månaden. Beloppet minskar proportionerligt med hur många färre nätter man arbetar i förhållande till en nattjänst på heltid.

Sjuksköterskorna i Torsby är inte helt nöjda.

– Vi förstår inte varför vi ska får pengar retroaktivt från 1 juli när vi hade krävt retroaktivt från 1 januari.

Ensidigt avtal

Den nya lönemodellen är ett ensidiga avtal från arbetsgivaren. Sådana är alltid lättare att säga upp än om två parter enas i ett kollektivavtal.

Varför har ni inte försökt att komma överens med Vårdförbundet om en enhetlig ersättningsmodell?

– Vi har förhandlat med Vårdförbundet under en ganska lång tid. Men de ville att det skulle omfatta alla grupper. Eftersom vi inte har möjlighet att erbjuda alla sjuksköterskor extraersättning utan bara i de verksamheter där vi har svårt med rekrytering så har vi i stället gjort individuella överenskommelser med arbetstagarna, säger hälso- och sjukvårdschefen Tobias Kjellberg.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida