Snabba pengar ska fixa bemanningskrisen
Skaraborgs sjukhus har satt tillfälliga lönetillägg i system för att behålla och locka sjuksköterskor på krisavdelningar. "Konstgjord andning", säger Vårdförbundets Kerstin Forsberg Angshed.
Från och med första mars kommer även sjuksköterskorna inom kirurgins slutenvård på Skaraborgs sjukhus att få 3 000 kronor extra i månaden, som ett tillägg till den vanliga lönen under ett år.
Det här är den tredje avdelningen på sjukhuset som på senare år får tillfälliga löneökningar på grund av kris i bemanningen. Kerstin Forsberg Angshed, fackligt förtroendevald och huvudskyddsombud, hade hellre sett mer långsiktiga lösningar.
– Visst kan det vara bra med konstgjord andning, men vad händer när du slutar blåsa? Då gäller det att du fått igång cirkulationen ordentligt, säger hon.
Tillfällig lösning
Vårdförbundets åsikt är att löneökningar ska påverka grundlönen och inte komma som tillägg, som sedan plockas bort när den värsta krisen lagt sig. Skaraborgs sjukhus är tydliga med att det handlar om en tillfällig lösning, men hoppas kunna ersätta pengarna med bättre arbetstider.
– Vi behöver göra en kraftansträngning inom kirurgin, vi har bekymmer med bemanningen och vi hoppas kunna behålla fler sjuksköterskor. Lönetillägget är en kortsiktig lösning, på sikt vill vi i stället nå en lösning angående arbetstidsmodeller som bland annat ger mer tid för återhämtning, säger Marie Rodert, personalchef på Skaraborgs sjukhus, till Skaraborgs allehanda.
Gav resultat
Först ut på sjukhuset med ett liknande lönetillägg på 3 000 kronor var psykiatrin. Där fick arbetsgivaren ett andrum att jobba med förbättringsåtgärder och lyckades, berättar Kerstin Forsberg Angshed.
– Psykiatrin har fått till sig mer personal. Skapat mobila team och jobbat med organisationen.
Näst på tur med tillfälliga tillägg var ortopeden. Det ledde bland annat till att sjuksköterskor slutade på kirurgin för att istället jobba på ortopeden, vilket Vårdfokus berättat om tidigare.
På ortpeden har nu ersättningen precis halverats under en avtrappningsperiod för att sedan försvinna helt. Åsikterna går isär om krisåtgärden har lett till mer personal och långsiktiga förbättringar, eller inte.
– Arbetsgivaren säger att det varit lyckat men enligt våra medlemmar har många slutat, säger Kerstin Forsberg Angshed.
Hinna lära upp nya
Vilka effekter de 3 000 extra kronorna i månaden får på bemanningen inom kirurgins slutenvård lär visa sig.
Vårdförbundet vill lyfta hur viktigt det är att ha en plan för hur nyrekryteringar ska tas om hand, när den här typen av satsningar görs. Det måste finnas erfarna som kan skola in, svara på frågor och skapa trygghet.
– Det handlar inte bara om ”nu får vi till oss folk”. Mitt i allt detta ska någon hinna lära upp de nya. Om man är en sliten arbetsgrupp och det kommer många nya, då blir det också slitsamt, säger Kerstin Forsberg Angshed.
Lönetillägg på flera håll
Men det är inte bara på Skaraborgs sjukhus som tillfälliga lönetillägg används för att locka sjuksköterskor. Landstinget i Värmland har gjort samma sak och fått kritik för att det skapar orättvisor mellan olika grupper som gör samma sak. Det var det som låg bakom att samtliga 14 iva-sjuksköterskor i Torsby nyligen sade upp sig.
Läs också: Alla sjuksköterskor på iva i Torsby har sagt upp sig
Även Region Kronoberg har använt sig av tillfälliga lönetillägg för att få barnmorskor att stanna kvar.
Läs också: Lönetillägg – men bara tillfälligt
Och Region Halland införde ett lönetillägg på 3 000 kronor för att hålla kvar sjuksköterskor inom psykiatrin – vilket ledde till att andra yrkesgrupper kände sig orättvist behandlade och protesterade.
Läs också: Tusenlappar i lönetillägg inom psykiatrin