arbetstid

Nytt avtal ger sänkt arbetstid för skiftjobb i Jämtland

Nytt avtal ger sänkt arbetstid för skiftjobb i Jämtland
Skiftarbete sliter. Nu har Vårdförbundet i Jämtland Härjedalen fått till ett nytt avtal som ger förkortad arbetstid för personal i rotationstjänstgöring. Arkivbild: Getty images

Vårdförbundet och Region Jämtland Härjedalen har efter många månader av förhandling kommit fram till ett nytt arbetstidsavtal som innebär rejält sänkta arbetstider för skiftarbete. Men Vårdförbundet har fått släppa kravet på en sänkning av normalarbetstiden.

I slutet av 2019 sa Region Jämtland Härjedalen upp alla lokala arbetstidsavtal. För många innebar det att arbetstiden ökade med drygt en timme i veckan. Sedan dess har regionen hamnat i en negativ spiral med många uppsägningar, framför allt bland sjuksköterskor.

Under lång tid har Vårdförbundet och regionen förhandlat om ett nytt arbetstidsavtal, men inte förrän nu har de nått fram till en underskrift.

— Äntligen har vi nått en överenskommelse. Vårt fokus har varit att ge förutsättningar för en god arbetsmiljö genom återhämtning och hälsosamma arbetstider. Vi vill komma bort från roterande schema på treskift, som studier visat är ohälsosamt. Därför är vi glada att avtalet fokuserar på en övergång mot en uppdelning i tvåskift och ständig natt. Vi vet att många kommer ligga kvar på rotation, men de får mer återhämtningstid och ledighet, säger Roger Bergebo, avdelningsordförande, Vårdförbundet Jämtland.

Det nya avtalet innebär en rejält förkortad arbetstid för barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor inom dygnet runt-verksamhet. Så här ser de nya heltidsmåtten ut (antal timmar/vecka):

  • Ordinarie arbetstid förlagd till vardag och helg: 38,15
  • Rotationstjänstgöring med minst 20 procent natt: 35,20
  • Rotationstjänstgöring med minst 30 procent natt: 33,20
  • Ständig natt: 32,20
  • Ständig helg (utifrån frivillighet): 30,00
  • Varanannan helg samt 50 procent av alla arbetspass på kväll (under helg och vecka): 37,00

Fick inte igenom allt

Även om en hel del i avtalet har gått Vårdförbundets väg, fick yrkandet om att normalarbetstiden skulle sänkas från 38,25 till 36 timmar läggas åt sidan, liksom kravet på förstärkt ob-ersättning.

Roger Bergebo. Foto: Ulf Huett

— Det är ett givande och tagande. När det gäller ob tror jag att det finns andra och bättre tillfällen att förhandla det. Vi tycker att vi har kommit långt med det avtal som blev, säger Roger Bergebo.

Kommer det här rädda upp krisen i regionen?

— På kort sikt räddar detta inte situationen, skadan är redan skedd i och med att så många sagt upp sig. Men jag är övertygad om att det här kommer bli bra, det är äntligen något positivt för vårdpersonal att se fram emot — det ger en större flexibilitet att välja det som passar en själv. Det är något som förhoppningsvis upplevs som attraktivt.

Måste planera för ökade kostnader

Ett problem med avtalet är att det kräver fler personer för att bemanna verksamheterna, samtidigt som regionen har en tuff ekonomisk situation. Men enligt regionen är avsikten inte att finansiera den sänkta arbetstiden genom att sänka bemanningsmålen, utan ansvarig divisionschef ska ta fram en plan för hur de ökade kostnaderna ska finansieras. Roger Bergebo är dock inte orolig för att den svajiga ekonomin ska sätta käppar i hjulet för avtalet.

— Nej, den risken ser jag inte. Det är snarare så att det här avtalet är nödvändigt för att skapa förutsättningar för en fortsatt utveckling av sjukvården i Region Jämtland Härjedalen.

Avtalet ska utvärderas

Från arbetsgivarens håll ser man positivt på att ha hittat en lösning som innebär ett enhetligt arbetstidsavtal.

— Genom att erbjuda samma villkor för alla bli avtalet enkelt att tolka och tillämpa samtidigt som det möjliggör smidigare samarbete mellan olika områden, säger Krister Eriksson, HR-direktör, i ett pressmeddelande.

Avtalet börjar gälla den 1 oktober 2021 och kommer att implementeras successivt. Senast januari 2022 ska samtliga verksamheter ha övergått till det nya avtalet. Parterna kommer gemensamt att utvärdera avtalet om ett år för att se om det behöver justeras eller anpassas.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida