KVINNOHÄLSA

Rädsla för hormoner gör att många avstår från säkra p-medel

Rädsla för hormoner gör att många avstår från säkra p-medel
Många kvinnor undviker effektiva preventivmedel av rädsla för biverkningar av hormoner, visar en ny studie.

Att Sverige har de högsta aborttalen i Västeuropa skulle kunna förklaras av att många kvinnor använder ineffektiva preventivmetoder, visar en ny studie

26 oktober 2015

Forskare från kvinnokliniken vid Danderyds sjukhus och Karolinska institutet har sökt svar på varför Sverige har så höga aborttal samtidigt som preventivmedel i princip är gratis.

Använder ineffektiva metoder

1 000 kvinnor har tillfrågats om preventivmedelsanvändning samt kunskaper och attityder kring olika preventivmedel. Resultatet visar att en av tio skyddar sig inte alls, trots att de inte vill bli gravida, enligt ett pressmeddelande från Danderyds sjukhus.

Enligt studien använder 72 procent av kvinnor i fertil ålder någon form av preventivmedel, men i de åldrar där fertiliteten är hög används mer p-piller och ineffektiva metoder som kondom, pessar och avbrutna samlag. P-piller kan glömmas bort eller effekten utebli vid till exempel magsjuka. Kondomen kan glida av eller läcka. Färre kvinnor använder sig av långtidsverkande effektiva preventivmedel som spiral och p-stav.

Medvetena, men felinformerade

–Vi tror att det beror på rädsla för att tillföra kroppen hormoner. De här kvinnorna tror att det är farligt att tillföra hormoner, att det inte är naturligt. De är inte rätt informerade tyvärr. Vi lever inte i en tid där kvinnor föder tolv barn och ammar där emellan. Det är naturligt för kroppen, men så vill vi inte ha det. Därför använder vi preventivmedel, säger gynekologen Helena Kopp Kallner och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Hon menar att många av de hormonskeptiska kvinnorna har ett stort engagemang för miljön och är måna om sin hälsa, men att adekvat information inte nått fram. Till exempel avges i en homonspiral 1/20 av den mängd hormoner som avges i minipiller, och det är endast gestagen som avges, inte östrogen.

Ökande aborttal

I åldersgruppen 25-29 år ökar aborttalen. En orsak skulle kunna vara användning av de nya p-apparna, som ska hjälpa kvinnor att veta när de har så kallade säkra perioder. Men det är inget effektivt preventivmedel menar forskarna som är kritiska till metoden.

–Att intala kvinnor att det fungerar är ett stort svek. Det är vi på abortmottagningarna som får ta hand om dessa ofta mycket ledsna kvinnorna när de kommer, säger Helen Kopp Kallner.

Studien är publicerad i den vetenskapliga onlinetidskriften Plos one och har finasierats av medel från läkemedelföretaget MSD, dock utan något inflytande över själva studien, uppger pressmeddelandet.

Så här hög är risken att bli med barn med:

  • P-stav: 0 av 1 000
  • Hormonsprial: 0,2 av 1 000
  • Kopparspiral:0,8 av 1 000
  • P-piller: 90 av 1 000 första året( framför allt vid bristande följsamhet eller magsjuka).
  • Kondom: 30 av 1 000
  • Pessar: 60-120 av 1 000
  • Säkra perioder: 240 av 1 000
  • Avbrutet samlag: 220 av 1 000

Källa: Use of Contraception and attitudes towards contraceptive use in Swedish women – a nationwide survey

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida