Regeringen vill utbilda fler barnmorskor och specialistsjuksköterskor

Regeringen vill utbilda fler barnmorskor och specialistsjuksköterskor
Vården behöver fler specialistutbildade sjuksköterskor. Arkivbild: Colourbox

Men i satsningen finns inget förslag om nationellt reglerade utbildningstjänster. I stället uppmanas landstingen att bli mer attraktiva arbetsgivare.

Oavsett vem som vinner valet så är universiteten lovade öronmärkta pengar för att kunna utbilda fler specialistsjuksköterskor och barnmorskor.

Regeringen vill bygga ut barnmorskeutbildningen med 100 platser från och med hösten 2015 och med ytterligare 50 platser året därpå. Dessutom föreslås 400 nya utbildningsplatser för specialistsjuksköterskor under de kommande två åren.

Satsningen ingår i vårbudgeten och liknar ett förslag som oppositionen tidigare kommit med.

Landstingens ansvar

Att utforma utbildningarna är universitetens ansvar, säger Göran Hägglunds presschef Johan Ingerö. Det är upp till landstingen att vara attraktiva arbetsgivare och se till att de anställda vill vidareutbilda sig.

Sjuksköterskor tvekar inför att satsa på specialistutbildningar eftersom de inte alltid får använda sin nya kunskap och inte får betalt för den, hur ser regeringen på det?

– Det vi kan göra är att skapa förutsättningar genom att se till att de fysiska utbildningsplatserna finns. Sedan måste landstingen, som är arbetsgivare, vara strategiska och attraktiva arbetsgivare och se till att de anställda vill vidareutbilda sig.

Gammalt löfte

Vårdfokus skrev tidigare i veckan om att riksdagen uppmanat regeringen att snarast lämna förslag på hur tillgången på specialiserade sjuksköterskor kan öka. Åsikterna går isär om det är ett nationellt ansvar eller om landstingen ska bekosta satsningar på fler specialistsjuksköterskor.

Efter valet 2010 sade företrädare för Kristdemokraterna, Folkpartiet och Centerpartiet att man hoppades kunna genomföra betald utbildning för specialistsjuksköterskor under den här mandatperioden. Men något sådant förslag har inte lagts fram av regeringen.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida