Krisen inom vården

Sahlgrenska bantar med 400 tjänster

Sahlgrenska bantar med 400 tjänster
Sahlgrenska universitetssjukhuset planerar att minska personalstyrkan med 400 tjänster i år och nästa år. Arkivbild: Marie Ullnert

För att klara ett underskott på cirka en halv miljard kronor har Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg beslutat att minska antalet tjänster med 400. Av dessa ska 250 ha försvunnit fram till nyår. Några varsel planeras dock inte.

27 november 2019

– Det ska bli intressant att se hur de löser det. Ersätter man inte personal får man en brist. Då får de stänga vårdplatser. Och det är ingenting vi behöver, säger Susanne Blom Persson som är huvudskyddsombud för Vårdförbundet på Sahlgrenska.

Susanne Blom Persson är huvudskyddsombud för Vårdförbundet på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Trots att sjukhuset får ett tillskott på cirka 2,5 procent i budgeten ökar kostnaderna mer än vad sjukhuset mäktar med. Enligt sjukhusets styrelse är det framför allt kostnaderna för läkemedel som drar i väg. För att få en budget i balans skulle sjukhuset behöva spara cirka en halv miljard kronor, vilket framför allt kommer att ske genom att dra ned på personalen. Det beslutades på styrelsens budgetmöte i går.

Naturlig avgång

Nyligen har flera sjukhus i Stockholm varslat personal för att få kontroll på kostnaderna. Enligt Sahlgrenska universitetssjukhusets styrelseordförande Henrik Ripa (M) är detta dock inte aktuellt i Göteborg. I stället ska bemanningen minska genom naturlig avgång. Exempelvis genom att personal som går i pension eller vikariat som går ut inte ersätts.

Enligt Henrik Ripa räknade man för cirka en månad sedan med att man behöver banta organisationen med cirka 250 tjänster fram till nyår. Under nästa år ska ytterligare 150 tjänster bort.

Herik Ripa (M) är ordförande i Sahlgrenska universitetssjukhusets styrelse.

Vilka yrkesgrupper som berörs är oklart.

– Målet är att de tjänster som vi avvecklar inte ska vara direkt vårdnära. Men det kommer utan tvekan bli sådana också, säger Henrik Ripa.

Frågan hur Vårdförbundets yrkesgrupper – barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor – berörs kan han inte svara på.

Minst risk för bristyrken

– Det är verksamheterna själva som tittar på var behoven finns ute på varje avdelning och varje område. Men inom bristyrkena är det minst risk att man inte ska återbesätta tjänster. Pratar vi specialistsjuksköterskor så söker vi ju sådana med ljus och lykta, säger han.

I måndags hölls central samverkan med Vårdförbundet, Kommunal, Saco och Vision. Fackförbundens representanter lämnade en gemensam protokollsanteckning i vilken de varnade för att arbetsmiljön kan påverkas negativt av personalneddragningarna.

– Om våra kolleger, exempelvis undersköterskor eller vårdadministratörer, försvinner påverkar det naturligtvis våra medlemmars arbetsmiljö, säger Susanne Blom Persson.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet lade i protest mot personalneddragningarna ner sina röster vid gårdagens budgetbeslut.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida