coronaviruset

Sjuksköterskor i frontlinjen riskerar att smittas

Sjuksköterskor i frontlinjen riskerar att smittas
Chefssjuksköterskan Sun Chun arbetar på en intensivvårdsavdelning på sjukhuset i Wuhan i Kina. Hon har varit i frontlinjen i kampen mot viruset ända sedan utbrottets start och har fram till i dag tagit hand om 167 patienter smittade med covid-19 som haft olika grader av symtom. Foto: TT.

Både i Kina och världen över stiger siffrorna för antalet smittade av det nya coronaviruset. Sjuksköterskor som tar hand om de smittade på sjukhus löper dessutom risk att själva drabbas av viruset.

24 februari 2020

Hittills har mer än 3 000 vårdanställda i Kina smittats av coronaviruset, enligt de kinesiska myndigheterna.

– Många av dem är sjuksköterskor. Vi är stolta över de modiga sjuksköterskor som ger vård till drabbade patienter, men vi måste också göra allt som går för att skydda dem, säger Howard Catton som är CEO, kanslichef, för sjuksköterskornas internationella organisation ICN, International council of nurses, i ett uttalande.

ICN stödjer sjuksköterskornas organisation i Kina, både nationellt och i de mest drabbade regionerna där många sjuksköterskor nu arbetar med att vårda virusdrabbade patienter.

Snabb ökning

Enligt de senaste siffrorna på måndagen från ECDC, den europeiska smittskydsorganisationen, har drygt 77 000 fall bekräftats i Kina med 2 618 dödsfall. Utanför Kina är antalet konfirmerade fall nu uppe i drygt 2 000 med 26 dödsfall. Men siffrorna stiger hela tiden.

Det är just nu stor oro för smittspridningen i norra Italien sedan det totala antalet smittade i landet snabbt ökat, på måndagen var det uppe i 132 smittade och 5 dödsfall. Många har smittats på sjukhus och bland dem som insjuknat finns även sjuksköterskor och läkare.

Det många fruktar är att sjukdomen covid-19 (coronavirus disease) är på väg att bli en pandemi. För närvarande är viruset spritt i 28 länder. Med anledning av utbrottet har den svenska regeringen beslutat att avsätta 40 miljoner kronor till WHO:s krisfond.

Brister i skyddsutrustningen

WHO har klargjort ansvar och rättigheter för sjukvårdspersonal i särskilda riktlinjer. Enligt ICN:s kanslichef Howard Catton tycks det finnas brister bland annat i informationen om PPE, personal protective equipment, alltså hur man ska skydda sig själv vid kontakt med sjuka som bär viruset.

Howard Catton, ordförande för den internationella sjuksköterskeorganisationen ICN.

– Det är absolut nödvändigt att det finns skyddskläder till alla som behöver det, men vi har hört från våra kolleger i Kina att det inte alltid är så. Sjuksköterskor har rätt att vara skyddade på sin arbetsplats och vi uppmanar alla regeringar att se till att rätt skyddsutrustning finns när det behövs, säger Howard Catton i ett uttalande från ICN.

Coronaviruset

  • Det finns ett stort antal Coronavirus. Namnet på det nya coronavirus som upptäcktes i Kina i slutet av 2019, är egentligen SARS-CoV-2.
  • Sjukdomen som viruset ger upphov till har av WHO fått det officiella namnet covid-19 (coronavirus disease 2019).

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida