Lön till sjuksköterskorna – trots konkurs

Lön till sjuksköterskorna – trots konkurs
Vårdcentralen har haft omkring 8000 patienter listade.

Trots begärd konkurs håller vårcentralen Voon i Sollefteå delvis fortsatt öppet, i förhoppning om att ett annat vårdföretag ska ta över. Vårdfokus reder ut vad som händer nu.

14 november 2018

Förhoppningarna har varit stora på Sollefteås kooperativa vårdcentral, Voon, föreningen Vård och omsorg i Norrland. Den startades för ett år sedan i samband med BB-striden, som ett alternativ till landstingets vårdcentral.

Får ut sina löner

Men förra veckan begärde sig Voon i konkurs. Trots en stor insamling av pengar i bygden gick kooperativet inte att rädda. Vårdfokus reder ut vad som händer nu med hjälp av Vårdförbundets ombudsman Henrik Johansson:

• De runt tio sjuksköterskor som arbetar på vårdcentralen får lön från den statliga lönegarantin. De har fått sin oktoberlön med viss fördröjning och kommer att få novemberlönen också.

• Alla i personalen är uppsagda och slutar den 6 december om inte vårdcentralen drivs vidare i annan regi, vilket skulle kunna öppna för fortsatta anställningar.

• Några vårdföretag har visat visst intresse för att ta över vårdcentralen.

• Regionen har tryckt på för att vårdcentralen måste ha öppet. Den här veckan är vårdcentralen öppen under begränsade former.

• Ingen är skyldig att arbeta längre än tills uppsägningstiden gått ut.

• Vid uppsägning gäller lagen om anställningsskydd, las, och uppsägningstiden blir en månad för de som arbetat kortare tid än två år, vilket gäller alla på Voon.

Läs mer om engagemanget när Sollefteås kooperativa vårdcentral startades här.

 

 

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida