Sjuksköterskorna i Arvidsjaur kräver upprättelse

Sjuksköterskorna i Arvidsjaur kräver upprättelse
Katarina Johansson, ordförande för Vårdförbundet i Norrbotten, är mycket orolig över de stora arbetsmiljöproblem som finns vid vårdcentralen. Foto: Cecilia Larsson

Efter att åklagaren lagt ner förundersökningen om svarta pengar vid vårdcentralen kräver personalen en offentlig ursäkt från landstinget.

– Nu är det bara att börja strida för vår upprättelse, för det här har kränkt oss alla så oerhört!

Sjuksköterskan Lena Laestander, som utsetts till talesperson av sina kolleger, skräder inte orden när Vårdfokus berättar nyheten om att åklagaren beslutat att lägga ner förundersökningen om trolöshet mot huvudman vid vårdcentralen i Arvidsjaur.

– Landstingets polisanmälan har orsakat så mycket skada. Vår arbetsplats har förvandlats till en härdsmälta och vi håller alla på att gå under, säger hon.

Vill inte be om ursäkt

De anställda kräver en offentlig ursäkt från landstinget, men någon sådan vill åtminstone inte Jan Lundberg, personalchef för primärvården, ge.

– Från vår sida finns det ingen anledning att be om ursäkt. Vår avsikt med polisanmälan var ju att det skulle utredas om något brott hade begåtts, säger han.

Jan Lundberg står fast vid att det han beskriver som ”vårdcentralens arbetssätt” är felaktigt och strider mot landstingets regelverk.

– Även om inget brott kan bevisas så är det inte rätt sätt att jobba i våra ögon, säger han.

Läkare slutar i protest

De stora arbetsmiljöproblemen och tumultet kring polisanmälningen har satt djupa spår på vårdcentralen.

I morgon arbetar den medicinskt ansvarige läkaren sin sista arbetsdag. Han valde att säga upp sig med hänvisning till landstingets sätt att behandla personalen vid vårdcentralen. Nästa vecka slutar ytterligare en läkare. Han hänvisar till att han inte kan arbeta med en så ”nyckfull och inkompetent arbetsgivare”.

Sedan finns en läkare kvar på halvtid och en på 15 procent. Samtidigt har sju sjuksköterskor slutat tidigare i år och alla tre distriktssköterskor har gått över till kommunen.

– De som är kvar tänker bara på hur de ska kunna hitta ett annat jobb. Vi kan inte längre se folk i ögonen och säga att vi utför professionell vård, säger Lena Laestander.

Måste stötta personalen

Katarina Johansson, ordförande för Vårdförbundet i Norrbotten, är mycket orolig över de stora arbetsmiljöproblem som finns vid vårdcentralen. Hon anser att det var olyckligt att personalchefen gick ut och tog ställning mot personalen när polisanmälan gjordes.

– Landstingsledningen behöver fundera på hur de kan stötta personalen nu och framför allt hur de ska ta tag i alla de problem som finns, säger Katarina Johansson.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida