Forskning

Starka läkemedel har begränsad effekt vid ryggsmärta

Starka läkemedel har begränsad effekt vid ryggsmärta
Patienter med långvarig ryggsmärta upplevde ett stigma av att använda opioider. Bild: Colourbox

Många patienter med ont i ryggen äter starka opioider utan att få den lindring de hoppats på. Endast 13 procent tycker att behandlingen är mycket lyckad, enligt en studie presenterad på den amerikanska anestesiläkarkongressen.

26 oktober 2016

Långvarig smärta, tidigare kallad kronisk, är vanligt i Sverige, liksom i USA där 100 miljoner amerikaner beräknas vara drabbade. I USA förskrivs opioider oftare till patienter med ryggsmärta än annan långvarig smärta.

Men långt ifrån alla med ryggsmärta har någon nytta av de starka smärtlindrande läkemedlen, utan lider istället både av biverkningarna och stigmat att ta opioider.

Det visar en ny studie som presenterades på den amerikanska kongressen för anestesiologer.

I studien fick 2 030 patienter med smärta i nedre delen av ryggen svara på en enkät om sin behandling. Nästan hälften, 941, tog för närvarande opioider. När de tillfrågades hur väl behandlingen lyckades lindra smärta svarade bara 13 procent att det var mycket väl.

Det vanligaste var att opioiderna hade lyckats lindra smärtan något, vilket 44 procent upplevde. 31 procent svarade måttlig lindring och 12 procent ingen lindring.

Många av de svarande, 75 procent, kände biverkningar från läkemedlen. 65 procent angav förstoppning, 37 procent sömnighet, 32 procent kognitiva problem och 29 procent beroende.

Huvudförfattaren, läkaren Asokumar Buvanendran, är verksam vid Rush universitet i Chicago och vice ordförande för amerikanska anestesiologers kommitté för smärtmedicin.

Han förordade att patienter med smärta i ländryggen som hållt i sig längre än tre månader ska träffa en smärtspecialist, och multimodal behandling, som fysioterapi, nervblockader och andra typer av läkemedel.

– Det verkar vara mer välgörande. Patienterna är mer och mer medvetna om att opioider är problematiska, men de vet inte om vilka alternativ till behandling som finns, säger han i en kommentar.

Studien visar också att patienterna var bekymrade över det stigma opioidbehandling innebär. 41 procent uppgav att de kände sig dömda för att de använde opioider. 68 procent av patienterna hade också blivit behandlade med antidepressiva läkemedel, men bara 19 procent upplevde ett stigma av dessa.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida