Hyrsjuksköterskor

”Utländska hyrsjuksköterskor patientsäkerhetsrisk”

Ännu ett sjukhus klagar nu på de baltiska sjuksköterskor som bemanningsföretaget Orange hyr ut. Denna gång är det sjukhuset i Köping som inte tycker att de är tillräckligt kompetenta för att arbeta inom svensk sjukvård.

Strokeenheten på Köpings sjukhus i Västmanland har använt sig av tre sjuksköterskor från Litauen som hyrts ut av bemanningsföretaget Orange. Trots den långa introduktionstiden på tre månader anser verksamhetsansvarige Jan Saaf att de inte klarar av arbetet och därför är ett hot mot patientsäkerheten.

Enligt Sveriges Radio P4 Västmanland anser han att det största problemet är att de inte har tillräckliga kunskaper i svenska språket, vilket är extra viktigt på en strokeenhet där många patienter inte bara har svårt att uttrycka sig utan även kan ha svårt att förstå vad andra säger.

Enligt vad Vårdfokus erfar arbetar de litauiska sjuksköterskorna inte längre kvar på avdelningen och Jaan Saaf har krävt att landstinget säger upp avtalet med bemanningsföretaget.

Det är inte första gången som det klagas på baltiska sjuksköterskor som hyrs ut av företaget Orange. Vårdfokus har tidigare berättat att det har fungerat dåligt på flera andra håll i landet, bland annat i Dalarna och Kalmar län (se länkar).

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida