debatt

”Vi måste blicka framåt – inte bakåt”

”Vi måste blicka framåt – inte bakåt”
Sineva Riebiro, ordförande i Vårdförbundet.

Outbildade sjukvårdsbiträden löser inte sjukvårdens problem, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro som svar på Liberalernas förslag.

Återinför sjukvårdsbiträdena och låt vårdbiträde bli en inkörsport på arbetsmarknaden för nyanlända. Det föreslår i dag Liberalerna med partiordföranden Jan Björklund i spetsen.

Det här är något som fått Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro att reagera.

– Att återgå till mossiga hierarkier och ålderdomliga system är inte lösningen på sjukvårdens problem, vi måste tänka nytt, säger hon.

Vården har specialiserats

Vårdförbundets reaktion har fått Jan Björklund att se rött. I ett inlägg på twitter hävdar Liberalerna att ”Vårdförbundet har varit drivande i att avskaffa kategorierna inom sjukvården” och att sjuksköterskorna har förlorat på det.

– Ingen, varken vi eller någon annan, har jobbat för att avskaffa sjukvårdsbiträdena. De har försvunnit på sjukhusen för att vården har blivit mer kunskapsbaserad och mer specialiserad. Det är en utveckling som har gått av sig själv, säger Sineva Riebiro.

Hon tar som exempel att förr låg en 70-årig kvinna två månader på sjukhus efter en höftoperation, i dag är hon hemma igen efter 3-5 dagar.

– Att ge en god och säker vård under den tiden kräver kompetens för att resultatet av operationen ska bli bra.

Satsa på vårdnära service

Men är det inte som Björklund säger att genom att anställa sjukvårdsbiträden igen så kan sjuksköterskor och andra professioner få mer tid att göra just det som de är specialister på?

– Om sjukhusen har behov av fler som utför vårdnära service finns det i dag ingenting som hindrar dem att anställa det, personal som är proffs på att städa, personal som tar sjukhussängar till en sänghall där de tvättas och bäddas om effektivt och hygiensikt, personal som hämtar och serverar mat.

Fler och fler sjukhus inför redan i dag den här typen av vårdnära service. Vårdfokus har bland annat skrivit om lyckade projekt i Malmö, Lindesberg och Östersund.

Vill att SKL tar fram avtal

Liberalerna vill nu att arbetsgivarorganisationen SKL, Sveriges kommuner och landsting, utreder möjligheten att återinföra vårdbiträden i sjukvården.

– Jag kommer att föreslå att SKL tar fram ett avtal som sjukvårdshuvudmännen kan använda sig av för att anställa sjukvårdsbiträden, säger Lennart Gabrielsson som sitter i SKL för Liberalerna.

Partiet menar att om sjukvårdsbiträden anställs avlastar det undersköterskorna som i sin tur kan avlasta sjuksköterskorna. Enligt Lennart Gabrielsson har Sverige aldrig haft så många sjuksköterskor.

Behövs det inte fler sjuksköterskor då?

– Förmodligen inte, om de som finns får göra det som de är utbildade för, säger han.

Men enligt Vårdförbundet har Sverige färre sjuksköterskor per capita än övriga nordiska länder, USA, Tyskland och Nederländerna. Och svårigheten att rekrytera sjuksköterskor är den främsta orsaken till stängda vårdplatser och överbeläggningar.

Till Jan Björklund och Liberalerna vill Sineva Ribeiro säga:

– Tänk nytt! Förenklade ålderdomliga och hierarkiska lösningar är inte vad sjukvården behöver. Vi vill se multiprofessionella team, personcentrerad vård och mandat till första linjens chefer.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida