Krisen i vården

Vårdförbundet: ”Desperata åtgärder av arbetsgivarna”

Vårdförbundet: ”Desperata åtgärder av arbetsgivarna”
Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro vill se krafttag för att lösa vårdkrisen. Foto: Jenny Kallin

Vårdkrisen har eskalerat under sommaren. Nu anmäler Vårdförbundet flera arbetsplatser till Arbetsmiljöverket och kräver en stor statlig lönesatsning.

22 augusti 2018

Som Vårdfokus berättade förra veckan beskriver personalen på Danderyds akutmottagning i Stockholm sin arbetsplats som en ”krigszon”. För många kommunanställda sjuksköterskor har sommarens underbemanning inneburit pressat ensamarbete – som på Karl-Johansgården i Uppsala där en sjuksköterska vissa dagar haft ensamt ansvar för 98 äldre, vilket Vårdfokus också skrivit om.

Kaoset anmält

Båda arbetsplatserna är nu anmälda till Arbetsmiljöverket av Vårdförbundets förtroendevalda och samtidigt återupprepar förbundet sitt främsta krav inför valet i september: Att de folkvalda tar ansvar för att lösa krisen genom en statlig lönesatsning på Vårdförbundets yrkesgrupper.

Den heta sommaren har flyttat upp klimatfrågan på listan över väljarnas viktigaste frågor, men fortfarande är de vården som engagerar mest. Det kaos som forskarna varnar för kan komma i spåren av global uppvärmning och extremt väder är redan verklighet på många arbetsplatser i vården, där överhettningen framför allt beror på sjuksköterskebristen.

– Vårdens arbetsgivare tar till desperata åtgärder för att kunna hålla vårdplatser öppna under sommaren och det sker på bekostnad av patientsäkerheten och medarbetares hälsa. Det är inte acceptabelt, ingen ska skadas av vård och ingen ska bli sjuk av att vårda andra, säger Sineva Ribeiro, ordförande, Vårdförbundet.

Högre löner krävs

Att staten går in och finansierar ett lönelyft för Vårdförbundet yrkesgrupper, framför allt specialister, är en förutsättning för att vården ska få tillräckligt med personal, anser Vårdförbundet som i sitt valmanifest bland annat kräver 10 000 kronor mer i lön på fem år (utöver de vanliga årliga löneökningarna) till alla specialistsjuksköterskor och barnmorskor.

Hur har du som jobbar i vården haft det i sommar? Upplever du att ensamarbete blivit vanligare? Skriv till Vårdfokus och berätta: info@vardfokus.se

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida