Besparingar

Digital manifestation mot besparingar i vården

Digital manifestation mot besparingar i vården
Läkaren Akil Awad är en av initiativtagarna bakom Sjukvårdsuppropet. Foto: Privat.

Sjukvårdsuppropet samlas åter för att protestera mot nedskärningar i vården. På grund av pandemin hålls manifestationerna digitalt den här gången.

För ett halvår sedan samlades 3 000 personer samlades vid landstingshuset i Stockholm för att manifestera mot varsel och besparingar i vården.

Läs mer om sjuksköterskan Linda Svedberg och sjukvårdsuppropet här.

Nu arrangeras en ny protest. På söndag kallar Stockholms sjukvårdsupprop på grund av coronakrisen till en digital demonstration under parollen ”Vem tar hand om vårdskulden?”.

– Vi gick in i krisen med för lite personal och resurser och nu är vi slutkörda och det har byggts upp en stor vårdskuld. De ursprungliga besparingskraven ligger kvar och väntar och vi undrar hur man tänker sig att man ska kunna lösa det. Det är orealistiskt och naivt och gör oss väldigt oroliga, säger Akil Awad, specialistläkare inom kardiologi och en av initiativtagarna.

Hur går den digitala demonstratinen till?

– Det är en öppen Facebooksida där man kan gå in och anmäla närvaro under demonstrationen som pågår mellan hela söndagen. Där lägger vi upp förinspelade tal på tema vårdskulden, Sineva Ribeiro har tackat ja att bidra och även de högsta företrädarna för Kommunal och Läkarförbundet i Stockholm ska vara med.

– Det blir också videos med vittnesmål om hur patienter farit illa på grund av personalbrist. Folk kan skicka in bilder på plakat, verkliga eller digitala, som de hade haft med sig om det varit en vanlig demonstration. Om folk vill säga eller berätta något så kan de skicka in det till oss.

Kräver att varsel dras tillbaka

Sjukvårdsuppropet kräver att alla varsel dras tillbaka, att anställningsstopp och sparkrav slopas och att vårdcentralerna, som de kallar navet i all sjukvård, får mer resurser. Det för att vården överhuvudtaget ska klara av det som väntar efter sommaren.

– Frågan är hur vi ska lösa vårdskulden under hösten och vintern. Verkligheten tar ingen paus, människor drabbas. Det är inte bara operationsköer det handlar om utan en massa andra saker. Utredningar blir försenade, multisjuka skjuter på besök på vårdcentraler och så vidare, säger Akil Awad.

– Patienter kommer att fara illa på grund av att man är så naiv i sin planering och tror att det här ska lösa sig självt, man underskattar problemets omfattning. Vi måste få slippa prata om besparingar och effektiviseringar till hösten, det borde vara en självklarhet att vi åtminstone kan börja där.

Flera andra manifestationer

Det pågår flera samtidiga upprop. I Göteborg samlar akutvårds- och ambulanspersonal på Östra sjukhuset namn i protest mot att de inte får del av en särskild riskersättning på 500 kronor extra per pass, skriver DN.

På torsdag lämnar Vårdförbundet i Östergötland över namnlistor över till regionstyrelsen i protest mot vad de anser vara en för låg ersättning till vårdpersonalen för en kortare semester. En manifestation börjar enligt Dagens Medicin vid Trädgårdsföreningen i Linköping och sedan går arrangörerna till regionhuset och lämnar över namnlistorna till regiondirektören.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida