Sjukvårdens ekonomi

”Patientsäkerheten är visst hotad”

”Patientsäkerheten är visst hotad”
Linda Svedberg, sjuksköterska på Astrid Lindgrens barnsjukhus, är en av arrangörerna bakom lördagens vård-demonstration i Stockholm. Foto: Jenny Kallin

På lördag demonstrerar sjuksköterskan Linda Svedberg sida vid sida med kolleger i Stockholm som vill få stopp på varsel och nedskärningar. Hon hoppas på ett stort deltagande - och att politikerna tänker om.

Sjukvårdsuppropet startade i november, som en reaktion på varslen på Stockholms stora sjukhus. Två läkare drog igång en Facebookgrupp som på några veckor fått mer än 16 000 följare.

Nu har uppropet växt. I veckan lanserades en webbsida där vårdpersonal kan lämna vittnesmål från en pressad sjukvård. I morgon lördag hålls en demonstration – Sjukvårdsmarschen – som sjuksköterskan Linda Svedberg är med och arrangerar.

– Vårt huvudbudskap är att patientsäkerheten visst är hotad. Att varslen ska dras tillbaka och att det här är fel sätt att genomföra en omorganisering av Stockholms sjukvård på.

Vårdens verklighet

Hon pratar om att mer vård flyttas till primvården, vilket inte är fel i sig, men att nedskärningarna i akutsjukvården görs innan primärvården byggts ut.

Som sjuksköterska ser Linda Svedberg inte det utrymme för personalneddragningar på sjukhusen som regionledningen verkar se. När varslen kom visste hon inte om hon skulle skratta eller gråta. Hon tycker att åtgärden är absurd.

– Ledningen ser bara siffror och statistik och drar ner på personal för att det kostar mest. De står inte bredvid patientsängarna där vården sker, säger hon.

Barnen behöver tid

Den vårdverklighet som Linda Svedberg kan vittna om är från arbetet på barnonkologen på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Här känner hon att tiden inte räcker till och att hon saknar rätt kunskap om de patienter som hon får ta hand om från andra avdelningar när det är överbeläggningar.

– Ibland kan jag tänka att jag bara skulle haft en kvart till, då hade upplevelsen kunnat bli något positivt för barnet, i stället för något som blev väldigt jobbigt. I barncancervården är det extra viktigt eftersom våra patienter är i vården länge.

Många gånger krävs det en lite längre pratstund för att komma in på viktiga ämnen som tips kring mat och hur illamående kan hanteras bättre hemma. Eller att se de mindre akuta sakerna, som att en patient gått ner i vikt eller mår psykiskt dåligt, säger Linda Svedberg.

– Dit kommer du inte om du bara går in, ger medicin och går ut.

Göteborg och Stockholm

Patienterna drabbas, men självklart också personalen som har svårt att hinna med toalettbesök och att ta rast. Men som tänjer på sig själva till det yttersta, just eftersom patienterna är något annat än anonyma siffror i en dator.

– Följderna blir så verkliga när du står mitt i det, säger Linda Svedberg som hoppas att politikerna ska förstå allvaret och ta till sig av vårdpersonalens kritik.

Sjukvårdsmarschen i Stockholm startar klockan 12 i morgon lördag, på Norrbro framför slottet och fortsätter sedan till landstingshuset på Kungsholmen.

Sjukvårdsuppropet i Göteborg demonstrerar också i morgon lördag. Här sker samlingen i Bältesspännarparken och vandringen går sedan uppför Avenyn, till Götaplatsen.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida