Facebookgrupp kräver att lustgasen blir kvar på sjukhusen

Facebookgrupp kräver att lustgasen blir kvar på sjukhusen
Facebookgruppen för lustagasens bevarande stöds av många.

Facebookgruppen Behåll lustgasen inom förlossningsvården har på bara en månad fått nära 22 000 gilla-markeringar.

”2020 beräknas lustgasen vara bortplockad inom de flesta landsting. Detta kommer att ske successivt, denna grupp är en ren och skär protest mot att den ska tas bort!”, heter det på gruppens sida.

Initiativtagarna hävdar att det är ekonomin som styr på de ställen där lustgasen ska avvecklas. De menar att sjukhusen försöker försvara avvecklandet med hänsyn till miljön istället för att tala om att de inte vill investera i dyra reningsanläggningar.

Men faktum är att Stockholms läns landsting redan 2004 installerade en lustgasdestruktionsanläggning i vården, den första i världen. I kombination med en dubbelmask för in- och utsug tas 82 procent av lustgasen från förlossningarna i Stockholms län om hand.

Numera har även landstinget i Uppsala och Region Skåne sådana anläggningar på samtliga förlossningssjukhus. På Mälarsjukhuset i Sörmland och på Universitetssjukhuset i Örebro finns  också reningsanläggningar och bland annat landstinget Västernorrland är på väg att köpa in.

I mars berättade chefen för kvinnosjukvården i Gävleborg för Vårdfokus att läkargruppen hade beslutat fasa ut lustgasen inom ett par år för att värna personalens hälsa. De lutade sig mot flera studier som visade ett samband mellan exponering för lustgas och för tidig demens, ökad risk för missfall hos personal som arbetar med lustgas och ökad risk för fostermissbildningar hos deras barn, förutom att många av dem mådde dåligt efter sina arbetspass.

Beslutet väckte ett ramaskri och många, framför allt de kvinnor som skulle föda barn i Gävleborg, visade sin upprördhet i tidningar, radio, tv och i sociala medier. Efter en månad försäkrade landstinget att lustgasen kommer att vara kvar tills man hittat något bättre. 

Enligt uppgift ska barnkliniken i Gävle och Hudiksvall börja med lustgasförstörare i september men inget beslut är taget om att installera reningsanläggningar för lustgas på Gävleborgs förlossningsavdelningar.

Faceboookgruppen Behåll lustgasen inom förlossningsvården startade den 16 juli.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida