Arbetsmiljö

Facken på Karolinska går samman och kräver åtgärder

Facken på Karolinska går samman och kräver åtgärder
- Vi kan inte fortsätta med fullt antal överbeläggningar, samtidigt som avdelningarna är underbemannade, säger Eva Håkansson, Vårdförbundets skyddsombud på Karolinska universitetssjukhuset. Foto: Jenny Thörnberg

Stängda vårdplatser och underbemanning har gått från att vara krisåtgärder till vardag på Karolinska. Det är ohållbart att ha ständiga överbeläggningar menar fyra fackförbund som gemensamt kräver konkreta handlingsplaner från ledningen.

Den nuvarande situationen inom hela Karolinska universitetssjukhuset, med stängda vårdplatser och samtidiga överbeläggningar på maxnivå är oacceptabel, anser facken. De kräver konkreta handlingsplaner av sjukhusledningen för hur arbetsmiljön ska bli bättre. Kommer dessa inte inom två veckor, går facken vidare med en anmälan till Arbetsmiljöverket.

– Sedan början på januari är det enorma krav på överbeläggningar på vårdavdelningarna. Samtidigt som vårdplatserna är stängda för att det saknas sjuksköterskor, tvingas avdelningarna ta emot fler patienterna än det finns plats för. Men det finns ju fortfarande inte personal, säger Eva Håkansson, Vårdförbundets huvudskyddsombud på Karolinska i Solna.

För få sjuksköterskor

Problemen med stängda vårdplatser har pågått länge. Det har inte gått att öppna upp vårdplatserna efter sommaren 2015. Det finns för få sjuksköterskor anställda och friska.

Samtidigt med överbeläggningarna är omsättningen hög på patienter och de skrivs ut snabbt.

– Det ger ett oerhört tryck på sjuksköterskorna, som i princip vårdar två patienter på varje vårdplats, en som de skriver ut och en som ska skrivas in. De hinner inte med och känner sig sönderstressade, säger Eva Håkansson.

Mycket övertid

Samtidigt tvingas många arbeta mycket övertid. När kollegor blir sjuka till nästa arbetspass finns inga vikarier och den ordinarie personalen tvingas jobba kvar

– Sjuksköterskorna är redan trötta efter en arbetsdag, de har ingen mat med sig till extrapasset och hinner inte ta pauser. Det är väl självklart att det påverkar patientsäkerheten. Ändå är det för att sjuksköterskorna kämpar så hårt för att lösa varje dag som gör att det blir förhållandevis få fel.

Vårdförbundet ser med oro på hur krissituationen med stängda vårdplatser på grund av för få sjuksköterskor, överbeläggningar och övertid börjar normaliseras.

– Det har pågått i flera år och vi känner inte att vi får vara delaktiga i att försöka lösa problemen. Det är ett ständigt pågående kaos. Man kan inte göra flera saker samtidigt hela tiden.

Fyra fackförbund

Därför har nu Vårdförbundet, Läkarförbundet, Kommunal och Vision tillsammans ställt krav på arbetsgivaren. De har fått nog av ständig underbemanning och dålig arbetsmiljö. Om facken inte får en handlingsplan som kan lösa situationen inom två veckor går de vidare med en så kallad 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket.

– Samtidigt har vi kontakt med de andra akutsjukhusen i Stockholm som har liknande arbetsmiljö. Södersjukhuset och Danderyds sjukhus har det tufft och även Norrtälje. Det är möjligt att de kommer med liknande skrivelser.

Som Vårdfokus rapporterade förra veckan granskar nu Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, patientsäkerheten på Nya Karolinska i Solna. Bristerna med larmfunktionen har fått stor uppmärksamhet i media, bland annat därför att en kvinna dog av hjärtstopp samtidigt som larmsystemet inte fungerade. Nya Karolinska har nu gjort en Lex Maria-anmälan av händelsen och även polisanmält den.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida