Skiftarbete

Flera nattpass kan öka risken för missfall

Flera nattpass kan öka risken för missfall
Forskare vid det danska centret för arbetsmiljö, NFA, har i tidigare studier visat att gravida som har fler än tre nattpass i rad löper ökad risk att drabbas av högt blodtryck och havandeskapsförgiftning. Arkivbild:Istockphoto

Två eller fler nattpass i veckan kan öka risken för missfall för vårdpersonal. Det visar en stor dansk studie bland personal i vården.

En gravid sjuksköterska, eller annan nattarbetande vårdpersonal, med två eller flera nattpass i veckan har 30 procents ökad risk att få missfall efter den åttonde graviditetsveckan jämfört med kollegor som enbart jobbar dagtid.

Det framkommer i en studie om omfattar 22 744 gravida kvinnor som var anställda inom sjukvården mellan åren 2007 och 2013 i Danmark.

Låg risk vid färre nätter

– Det betyder att av 100 gravida, som arbetar två eller fler nattpass i veckan, kommer 5,5 missfall ske mellan graviditetsvecka 9 till 21, jämfört med 4,2 missfall bland de som arbetar dagtid. Om det finns en risk vid färre än två nattpass per vecka så är den risken väldigt låg, säger professor Anne Helene Garde vid det nationella forskningscentret for arbetsmiljö, NFA, i Danmark och en av forskarna bakom studien.

I ett pressmeddelande skriver forskarna att tidigare studier visat att det finns en förhöjd risk för missfall vid fast nattarbete och att det här resultatet tyder på att det även kan finnas risk för skiftarbetande kvinnor.

Sömnhormon kan spela in

En möjlig orsak skulle kunna vara bristen på kroppens eget sömnhormon melatonin menar forskarna. När det blir mörkt ökar nivån av melatonin i kroppen och vi blir sömniga. Att arbeta natt innebär att man befinner sig i ljus när det egentligen ska vara mörkt.

– Produktionen av melatonin hämmas av ljus och den som jobbar på natten producerar en mindre mängd melatonin. Det finns studier som visar att melatonin är avgörande för om man får en frisk och okomplicerad graviditet eller inte, säger Anne Helene Garde.

Studien har nyligen publicerats i BMJ Occupational an environmental medicine.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida