nattarbete

Inget samband mellan nattskift och bröstcancer

Inget samband mellan nattskift och bröstcancer
Att arbeta nattskift tycks inte öka risken för bröstcancer enligt en analys av tio studier som gjorts av brittiska forskare. Arkivbild: Mostphotos

En omfattande analys av flera studier visar att inte ens många års nattarbete ökar risken för bröstcancer.

Vårdfokus har tidigare rapporterat om svenska och andra studier som visat att långvarigt nattarbete ökar risken för bröstcancer. Men studierna har också fått kritik och forskarna har länge efterlyst mer forskning för att klarlägga om det finns ett samband.

Nu finns en ny brittisk meta-analys av flera studier som visar att nattarbete, även långvarigt skiftarbete, har en obetydlig eller ingen effekt på risken för att få bröstcancer, skriver Nursing Times.

Forskarna vid universitetet i Oxford har analyserat resultaten från tre nya brittiska studier samt två amerikanska, två kinesiska, två svenska och en holländsk studie.

Tillsammans ingick 1,4 miljoner kvinnor i de tio studierna. Av dem fick 4 660 kvinnor som arbetat nattskift bröstcancer. Jämfört med kvinnor som inte arbetat natt fanns ingen, eller en obetydlig, förhöjning av risken, ens efter 30 års skiftarbete.

Resultaten från meta-analysen har publicerats i Journal of the National Cancer Institute.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida