Hallå där,

Monica Hammarstrand, huvudskyddsombud på Sahlgrenska Universitetssjukhuset SU i Göteborg och utsedd till årets skyddsombud 2010. Har arbetsmiljön inom de kvinnliga vårdyrkena äntligen blivit synliggjord nu?

25 februari 2010

– Ja, det känns så. Jag tycker att det har varit svårare att få upp arbetsmiljöfrågorna på agendan på min arbetsplats än vad det verkar vara inom till exempel bilindustrin. Men det börjar bli bättre, och det här priset är väl ett tecken på det.

Du har varit skyddsombud sedan slutet av 90-talet. Vad har du uppnått?

– Jag har arbetat med, eller snarare mot, överbeläggningar hela tiden. Vi var det andra sjukhuset i landet som tog upp det här med avståndet mellan sängarna. 2004 fick vi ett beslut om att det skulle vara 80 centimeters omvårdnadsutrymme mellan sängarna, och förra våren mot att lägga patienter i korridorer, behandlingsrum och dagrum.

Så nu är det lugnt på SU?

– Vi har haft nio månader då arbetsmiljön var okej. Men nu börjar det röra på sig på nytt, det börjar bli överbeläggningar igen. Det är tur att man är en engagerad person!

Du fick priset i en ceremoni i Globen i Stockholm. Hur kändes det?

– Jag blev verkligen överraskad. Det hade jag inte förväntat mig. Jag blev visserligen utsedd till månadens skyddsombud i juli, men det här…! Och jag är extra stolt över att juryn i sin prismotivering tog upp just de dubbla aspekterna av mitt arbete med arbetsmiljön i vården: patientsäkerheten och personalens arbetsvillkor.

Årets skyddsombud utses av tidningen Du&Jobbet

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida