Rekord i överbeläggningar på Sundsvalls sjukhus

Rekord i överbeläggningar på Sundsvalls sjukhus
Vårdförbundets huvudskyddsombud, Åsa Holgersson, anser inte att arbetsgivarens plan är tillräcklig. Foto: Jessica Vestlund

Orsaken är brist på sjuksköterskor. "Inte konstigt att sjuksköterskorna flyr", säger Vårdförbundets huvudskyddsombud.

Ända sedan hösten har överbeläggningar varit vanliga på Sundsvalls sjukhus och stabsläge har utlysts var och varannan vecka. I måndags nåddes ett slags rekord: 43 överbeläggningar. Nu varnar både sjuksköterskor och läkare för att patientsäkerheten är hotad.

Vårdförbundets huvudskyddsombud på sjukhuset, Åsa Holgersson, oroar sig också för sjuksköterskornas hälsa. Varje dag ringer medlemmar till henne och berättar att de har sagt upp sig för att de inte orkar längre. Så var det inte förr.

– Vårdplatser har skurits ned och sjukhusledningens förklaring är att det saknas sjuksköterskor. Trots det gör de ingenting. Vi vet att högre lön och bättre arbetsvillkor skulle få sjuksköterskorna att stanna, men som det är nu slutar de för att jobba i kommunerna, flytta till Norge eller börja på bemanningsföretag, säger hon.

Försöker locka studenter

Sjukhusledningens omedelbara åtgärder riktar sig mot nyutexaminerade sjuksköterskor. De träffar studenter och lockar med betalning av studiemedel, flyttbidrag och ett introduktionsår. Lönen som erbjuds ligger på 24 000 kronor per månad. Det är en lönenivå som Margareta Berglund Rödén, förvaltningschef över specialistvården, tycker är rimlig.

– Lönenivåer diskuteras mycket, men viktigare än ingångslönen är att vi ser över arbetstider och möjligheter att göra karriär utan att behöva byta avdelning. Det är vår långsiktiga plan för att rekrytera och behålla sjuksköterskor, säger hon.

Katastrof är en överdrift

Margareta Berglund Rödén bekräftar att bristen på vårdplatser beror på att det saknas sjuksköterskor, samtidigt som hon säger att Sverige aldrig haft så många sjuksköterskor och så många läkare som nu.

– Jag tror att bristen beror på att vården har blivit så specialiserad att fler händer behövs. Men även om det är brist är det katastrofläge som tidningarna beskriver överdrivet. Det är viktigt att även den positiva bilden av vården kommer fram, annars riskerar vi att skrämma bort dem vi behöver, säger hon.

Åtgärderna räcker inte

Skrämma bort eller inte – Åsa Holgersson anser att ledningens plan för att locka studenter är långt ifrån tillräcklig. Dels erbjuder kommunerna 1 000 eller 1 500 kronor mer i månadslön, dels retar erbjudandet om betalda studielån dem som inte har fått samma förmån.

– Det räcker inte att prata om bättre arbetsvillkor på lång sikt. Vi har fått ett skambud i lönerevisionen, våra medlemmar jobbar varannan helg och treskift och ledningen är inte intresserad av att införa akademisk specialisttjänstgöring. Den handlingsplan de pratar om är detsamma som att göra ingenting. Det är nu något måste göras, säger hon.

Vårdförbundets krav är tydliga: hälsosamma arbetstider, ingångslöner som inte understiger 25 000 kronor, skälig löneutveckling och akademisk specialisttjänstgöring, AST. Om det uppfylls blir arbetsmiljön bättre och då stannar sjuksköterskorna kvar, enligt Åsa Holgersson.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida