vårdavtal

Kritiserad barnavårdscentral lägger ner

Den omtalade barnavårdscentralen Allvis i Stockholm har idag meddelat att de säger upp vårdavtalet med landstinget. De har tidigare kritiserats hårt för låg vaccinationstäckning och sin information kring vaccinationer.

Både Vårdfokus och Dagens Nyheter har i flera artiklar granskat barnavårdscentralen. Det ledde till omfattande kritik bland annat från landstingsrådet Anna Starbrink (L) och till att landstinget startat en utredning av Allvis.

Men innan utredningen hunnit bli klar väljer nu Allvis bvc att själva säga upp vårdavtalet med Stockholms läns landsting.

I maj i år kunde Vårdfokus berätta att medan 95,6 procent av alla barn i Stockholm vaccineras mot mässling, påssjuka och röda hund vid 18 månaders ålder – så var motsvarande siffra för barnen vid Allvis bvc bara 44,2 procent.

Läs mer: Få barn vaccinerade på Allvis bvc

– Det är bra att Allvis läggs ner. Vi ska inte ha barnavårdscentraler som inte tar ansvar för vaccinationer av små barn, säger Anna Starbrink (L), sjukvårdslandstingsråd i Stockholms läns landsting, SLL, till Dagens Nyheter.

I uppsägningsbrevet till landstinget skriver Ulf Petrén, VD för Allvis, att det blivit omöjligt att bedriva verksamheten efter artiklarna i media. De anställda har varit utsatta för stor press och varit sjukskrivna eller avslutat sina tjänster. I dag är det endast inhyrda som jobbar på barnavårdscentralen, skriver Ulf Petrén. ”Min bedömning är att det i dagsläget är omöjligt att fortsätta verksamheten med de dåliga ekonomiska förutsättningarna som blivit följden av händelserna”, avslutas uppsägningsbrevet.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida