Stor brist på vårdpersonal
Det fattas 4,3 miljoner sjuksköterskor, barnmorskor, läkare och annan vårdpersonal, enligt Världshälso-organisationen, WHO. Samtidigt hotar hivsmittan att explodera.
Ekvationen verkar omöjlig att få ihop: färre sjuksköterskor och dramatiskt ökande patientantal. På den internationella sjuksköterskeorganisationen icn:s kongress i Yokohama i slutet av maj försökte who:s Badara Samb, koordinator på Världshälsoorganisationen, visa att det ändå kan finnas en väg ut ur eländet. Han talade ödmjukt om sjuksköterskors viktiga roll.
– Jag ser fram emot samarbete med icn för att få hjälp med att se hur vi bäst ska kunna nå ut med vård även till avlägsna områden, sa han.
WHO skissar på möjliga vägar för att snabbt få antalet sjuksköterskor och barnmorskor att öka och ett handlingsprogram antogs i våras, den så kallade Islamabad-deklarationen.
Badara Samb förklarade who:s syn som en satsning på flera fronter. Länderna måste:
- utbilda fler, på olika nivåer
- tillåta delegering av vårduppgifter
- ge goda villkor så att vårdpersonal stannar.
Men att ta till mer outbildad personal eller snabbutbilda någon sorts b-sjuksköterskor tycker inte icn är någon bra idé. Från auditoriet hördes också invändningar.
– Om mindre utbildade tar arbete från sjuksköterskor, då kan vi nog vänta oss problem, sa ordföranden för Swazilands sjuksköterskeorganisation.
Även arbetssätt diskuteras nu för att verkligen nå smittade. Eftersom hiv/aids är så stigmatiserande går det i dag till så att vården inväntar att människor ska komma och be om att få testa sig. Men studier visar att många flergör det om vårdpersonal ger råd om test. Det arbetssättet kräver fler som vill arbeta i vården, vilket gör att man är tillbaka på ruta ett: trenden med vårdpersonal som själv smittas eller ger sig i väg för att arbeta i andra länder måste brytas.