Därför är vi inte med i facket……och därför väljer vi att vara med:

Kristina Holm, distriktssköterska på Viktoria-kliniken i Halmstad.
– Jag har inget negativt att säga om Vårdförbundet, men med min ålder så behövs det inte. Dessutom löneförhandlar jag ju själv. Jag gick ur Vårdförbundet när jag bytte till en privat arbetsgivare.

Ser du någon risk med att stå utanför facket?

– Jag tycker facket känns omodernt. Vi känner oss trygga i våra jobb och fixar det mesta på egen hand. Och jag tror inte att våra chefer vill ge oss en sämre löneutveckling än man har på andra ställen, säger Kristina.

Lena Delerud, barnsjuksköterska på Viktoria-kliniken i Halmstad.
– Jag var med i Kommunal förut och har inte brytt mig om att gå med i Vårdförbundet efter vidareutbildningen till sjuksköterska. Det handlar inte om privat eller offentligt, utan om att jag inte vill lägga pengar på något jag inte ser nyttan av, säger hon.

Vad skulle Vårdförbundet kunna göra för att bli attraktivt för dig?

– Som jag ser det har vi två handikapp: vi är för många och vi är kvinnor. Därför är Vårdförbundet ett så otroligt svagt fackförbund. Det kostar för mycket att höja våra löner och jag tror inte att det kommer att gå.

…och därför väljer vi att vara med:

1. Varför är du med i Vårdförbundet?
2. Hur kan facket bli mer synligt i privata företag?

Katarina Sjöberg, reumatikersjuksköterska på Spenshult AB:

– Jag har alltid varit med eftersom det har flera fördelar om det händer något eller om det blir något krångel med arbetsgivaren. Hittills har det inte behövts men det är skönt att ha som trygghet.
– Många privatanställda pratar om att gå ur facket eftersom det inte kan göra något åt våra löner. Vårdförbundet borde komma ut till företagen och berätta vad de kan göra för oss lönemässigt.

Tina Widén, sjuksköterska på Carema närakut, Kungsbacka:

– Jag gick med som student 1987 och är mest med av tradition. För ärligt talat har jag inte så bra erfarenhet av att vända mig till facket. Ändå tillhör jag den gamla stammen som tror att man måste hålla ihop.
– Vårdförbundet tycker att man ska förhandla sina löner själva, men jag tror inte att det är så lätt för alla. Jag tror fortfarande att det ska finnas någon plattform och att man ska få hjälp.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida