Färre dör i tbc – men läkemedelsresistensen ökar

Förra året avled 1,3 miljoner människor i tbc samtidigt som behandlingar räddade livet på 22 miljoner.

24 oktober 2013

Det visar Världshälsoorganisationens, WHO:s, årliga rapport (se länk).

Tbc är den enskilda sjukdom som skördar flest dödsoffer i världen, efter hiv/aids. Men för varje år sjunker antalet människor som insjuknar och dör i tbc.

FN:s milleniemål om att halvera tbc-fallen till 2015 jämfört med 1990 är på god väg att lyckas, enligt WHO:s rapport. Trots detta finns det väldigt mycket kvar att göra och utvecklingen av läkemedelsresistent tbc oroar.

WHO uppskattar att under 2012 insjuknade 450 000 personer i multiresistent tbc. Kina, Indien och Ryssland har de största problemen.

Läkare utan gränser

– Vi ser ett misslyckande globalt i kampen mot läkemedelsresistent tuberkulos, säger sjuksköterskan Anna Sjöblom, medicinsk humanitär rådgivare för Läkare utan gränser.

Hon påpekar att utökningen av behandlingsprogrammen är otillräcklig och att tillgången till diagnostisering och behandling är mycket begränsad på många platser.

Får inte behandling

Den multiresistenta formen av tbc finns i alla de länder som WHO övervakar och i årsrapporten riktas mycket skarp kritik mot att det inte finns möjligheter att behandla alla dem som får diagnosen.

Snabba tester gör att allt fler som får tbc kan diagnostiseras på ett tidigt stadium. Men när det gäller den multiresistenta formen är tre av fyra fall utan diagnos. Och bland dem som har fått diagnosen multiresistent tbc är det många som inte får någon behandling eftersom väntetiderna är långa.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida