rättsligt

Falsk sjuksköterska får ett års fängelse

Falsk sjuksköterska får ett års fängelse
Mannen döms till ett års fängelse för att med hjälp av förfalskade dokument ha skaffat sig arbete som sjuksköterska och för försök att bluffa sig till en svensk läkarlegitimation. Arkivbild: Mostphotos

En 38-årig man som varit anställd vid flera sjukhus som sjuksköterska utan att ha legitimation döms nu till fängelse i ett år för att ha använt falska handlingar.

Historien började nystas upp förra året efter att Lerums kommun fattat misstankar när mannen sökte jobb där, skriver Göteborgs-Posten.

Innan dess hade han sedan 2013 haft anställningar som sjuksköterska på Norrlands universitetssjukhus i Umeå, Östersunds sjukhus, Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö och Sahlgrenska i Göteborg. 

Förfalskade dokument

Vårdfokus har tidigare berättat om hur mannen lyckades få en svensk sjuksköterskelegitimation genom att lämna in falska intyg om att han utbildat sig i Schweiz och varit anställd på universitetssjukhuset i Bern.

Polisutredningen har visat på flera fejkade intyg och mannen döms nu till ett års fängelse för grovt brukande av falsk urkund i ett fall och två fall av brukande av falsk urkund av normalgraden. Han fälls också för försök att bluffa sig till en svensk läkarlegitimation.

Ser allvarligt på brotten

Att sjuksköterskor avslöjas med att ha förfalskat intyg eller arbetat utan att ha legitimation har hänt flera gånger de senaste åren som Vårdfokus berättat tidigare – se länkar här intill – men att påföljden blir fängelse är ovanligt.

”Det finns skäl att se extra allvarligt på brotten, då de är sådana att förtroendet för vården och patientsäkerheten kan äventyras. Det samlade straffvärdet måste därför anses högt, trots att vissa av brotten ligger förhållandevis långt tillbaka i tiden”, skriver tingsrätten i sin dom.

Mannen själv har genomgående nekat till brott och framhärdat i att han har en viss behörighet.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida