Covidvaccination

Sjuksköterskor i full gång med vaccination av kollegor

Sjuksköterskor i full gång med vaccination av kollegor
Bild: Alexander Donka

På sjukhusen i landet vaccineras nu prioriterad vårdpersonal. På Södersjukhuset i Stockholm tar Kerstin Drakes Jämtberg emot kollega efter kollega på den hastigt öppnade egna vaccinationsmottagningen. Varje dos som blandats används.

I fyra rum bredvid varandra vaccinerar sjuksköterskor sina kollegor från intensiven, akuten och covidavdelningarna. Lokalerna, som hör till barnkliniken, stod innan dess tomma på grund av buller från renoveringen av akuten under.

Det är bara vårdpersonalen från de avdelningar som prioriterats i första vändan som bokar en tid i webtidboken. De är intensiven, akuten och covidavdelningarna. Det har varit rusch sedan starten förra veckan. Om någon inte dyker upp på sin tid, vilket är ovanligt, erbjuds genast andra på de utvalda avdelningarna den uppdragna sprutan.

Kerstin Drakes Jämtberg är barnsjuksköterska och får både ordinera och ge vaccinet. Hon lär också upp andra kollegor på Södersjukhuset hur det första covidvaccinet blandas.

– Varenda dos används. Vi räknar noga ampullerna och har blivit skickliga att dra upp vaccinet utan att riskera några droppar, för då stämmer inte dosen. Första dagarna var det rätt pillrigt, själva hantverket, säger Kerstin Drakes Jämtberg.

Får ordinera och ge vaccin

Hon är barnsjuksköterska på barnavdelningen för endokrinologi i vanliga fall på halvtid. Hon ingår i ett vaccinationsteam för barn en förmiddag i veckan, även i normala tider. Det ingår i barnsjuksköterskors specialistutbildning att ordinera och ge vaccin – även nu de nya vaccinerna mot covid-19.

Debatten om sjukvårdspersonal skulle vaccineras bland de första i landet blossade upp redan i mellandagarna. I fredags för två veckor sedan fick Södersjukhuset grönt ljus.

Barnsjuksköterskan och vårdenhetschefen Carola Rickenberg var en av de som fick uppdraget att organisera det hela. Det kanske krävs 30 års erfarenhet som sjuksköterska och chef, och lika många på Södersjukhuset och Sachsska barn- och ungdomssjukhuset, för att mitt i pandemin kunna trolla fram lokaler, personal och scheman på några dagar.

Hon såg till att bemanna med barnsjuksköterskor och distriktssköterskor som kan och har vaccinerat tidigare, en allergiläkare, undersköterskor och medicinska sekreterare. Dessutom fixade hon fram möbler från förråd och såg till att att datorer installerades. Två arbetsdagar senare fick den första Sös-medarbetaren sin vaccination.

Lämnar hälsodeklaration

Carola Rickenberg sitter inne på sitt rum och pustar ut efter att ha visat alla sjuksköterskor som är nya för dagen hur vaccinationsmottagningen är upplagd. ”Patienterna” lämnar sina hälsodeklarationer och legitimerar sig. Sedan görs en koll i datasystemet att de är anställda på Södersjukhuset. Därefter skickas de in till vaccinatörerna.

Carola Rickenberg berättar för de som är nya på mottagningen hur arbetet är organiserat. På brickorna ligger de vaccindoser som ska ges de närmaste timmarna.

– Jag hade tänkt ta ut lite tid och gå efter lunch idag, men jag är visst kvar. Det har blivit en del övertid de sista veckorna, men nu rullar det på, jag är jättenöjd, säger Carola Rickenberg.

Igår började Kerstin Drakes Jämtberg och kollegorna arbetsdagen redan klockan 6.30, för att hinna förbereda sprutor till det första varvet patienter. Det är nattgänget som passar på att vaccinera sig innan de åker hem och sover. Idag träffar hon två kollegor efter lunch och de sätter fart med att blanda vaccin.

Förvaras i låst kylskåp

Vaccinet levereras från en central plats – där det förvaras i minus 70 grader – till deras lilla kylskåp i läkemedelsrummet. Det är noggrant låst, ampullerna är åtråvärda.

Sedan står de koncentrerat i 1,5 timme och späder och delar upp varje ampull i fem sprutor, med en dos i varje.

Så blandas det första vaccinet

  • Innehållet i ampullerna blir en mjölkvit vätska då det tinat. Varje ampull innehåller 0,2 ml aktiv beståndsdel.
  • Den ska blandas inom två timmar efter att den tas fram ur kylskåpet.
  • Det får inte skakas.
  • Ampullens innehåll blandas med 1,8 ml natriumklorid försiktigt.
  • Vänd lösningen försiktigt 10 gånger.
  • Från den sprutan dras sedan fem mindre sprutor upp med 0,3 ml vaccin i varje. (För att få ut sex doser behövs speciella nålar).
  • Sprutan håller sedan i sex timmar.
  • Noggrann dokumentation.
  • För fullständig information: Läs mer på Läkemedelsverket och Pfizer Biontech här.

– Vi står vid varsin station, och jobbar som ett litet löpande band. Vi numrerar de färdiga sprutorna och ger dem i den ordning de blivit klara. Idag drar vi upp 115 doser.

Kerstin Drakes Jämtberg har pausat sitt andra halvtidsarbete, att på Folkhälsomyndigheten följa och rapportera antalet fall av kikhosta i Sverige. Men effekten av att många håller avstånd, tvättar händerna och följer rekommendationer i år har blivit att Sverige just nu inte har några fall av kikhosta.

– Så mig passar det bra att vaccinera, för jag vill vara med och bidra. Äntligen är vaccinet här, det gör mig så glad. Min vuxna son oroar sig lite för att jag ska bli smittad, men det gör inte jag. Jag känner mig trygg i hur man skyddar sig och beter sig.

Hunnit vaccinera 670 medarbetare

Fram till och med i går har hon och kollegorna hunnit vaccinera 670 av Södersjukhusets medarbetare. Alla som kommer är positivt inställda – de har erbjudits vaccin och sedan själva valt att boka en tid.

– Jag hör vissa berätta om andra kollegor som är osäkra eller motvilliga att vaccinera sig. Men jag skulle aldrig försöka övertala någon att ta ett vaccin. Jag skulle nog bara lugnt berätta att det här har gått igenom samma säkerhetskontroller som andra vacciner.

Precis innan patienterna börjar släppas in är stämningen upprymd. Pandemin har pressat vårdpersonalen hårt, och nu äntligen händer något positiv.

– Nu öppnar vi!

Team ett ropar högt till de andra. Kerstin Drakes Jämtberg och Barbara Ekman är team fyra och ropar upp dagens första patient.

Innehållet i det här blocket kan inte visas

Du har valt att inte acceptera cookies på vårdfokus.se, därför kan inte detta innehåll visas.

Ändra mina inställningar för cookies

Lättad sjuksköterska

En stund senare kommer sjuksköterskan Arvid Fröding från hjärt- och medicinintensiven. Han tycker att det är en lättnad att få bli vaccinerad idag och drar snabbt upp tröjan så att Kerstin kan ge honom sprutan i överarmen. Vant ger hon den intramuskulära injektionen, fäller ned stickskyddet över nålen och sätter på plåster.

– Du kommer nog känna att det var i den här armen du fick vaccinet, muskeln kan ömma lite. Du kan också känna dig lite hängig, det är den vanlig biverkan, säger Kerstin Drakes Jämtberg.

Arvid Fröding lotsas vidare ut till det rum och den korridor där de vaccinerade får sitta – med covidsäkert avstånd – en kvart för observation.

På hans sektion har patienterna covid-19, men han tror inte att han haft det själv. Två tester hittills har varit negativa. Han är ung och frisk och inte speciellt orolig för att själv bli smittad.

– Att få vaccinet känns framför allt skönt för att jag kan sluta oroa mig för att smitta någon patient. Sedan är det en bonus att jag själv är skyddad.

Kerstin Drakes Jämtberg står en stund och diskuterar de få fall av allergiska reaktioner som hittills förekommit på Södersjukhuset med allergiläkaren Rebecka Lagercrantz.

– I övervakningskorridoren uppmärksammar vi om någon blir yr, får värmeflushar i ansiktet, känner stickningar i läpparna eller har metallsmak i munnen. Det kan förutspå en anafylaktisk reaktion, säger Rebecka Lagercrantz.

En allergiläkare på plats

En adrenalinspruta finns uppdragen i akutrummet intill. Kerstin Drakes Jämtberg och kollegerna tycker att det är skönt att en allergiläkare hela tiden finns på plats så här i början. Biverkningar rapporteras till Läkemedelsverket.

Vissa som ska vaccineras är rädda för sticket och ”blir bleka om nosen”. Då får de vila lite och dricka en Festis. Lite kanske barnkänslan på avdelningen kan lugna ned, runtomkring finns en och annan dinosaurie och pingvin att titta på.

– Det är inget konstigt alls att bli lite rädd. Någon hade med sig en kollega som stöd, säger Kerstin Drakes Jämtberg.

Den här veckan har Pfizer Biontech dragit ned på leveranserna av sitt vaccin, vilket skapat oro i alla regioner. Det har stökat till i planeringen och i början på veckan visste inte heller vaccinationssamordnarna hur många som skulle kunna få vaccinet. Region Stockholm fick hälften så många doser som planerat.

Enligt Stockholms vaccinsamordnare Magnus Thyberg har hittills totalt cirka 6 500 doser levererats till regionens sjukhus. Varje verksamhetsledning beslutar om vilka som ska få möjligheten att vaccineras.

Region Stockholm har också fått sina första leveranser av vaccin från läkemedelsföretaget Moderna. Det vaccinet är det andra som godkänts i EU.

Antal doser i Sverige hittills

Förbrukade doser i Sverige:

Pfizer/Biontech 146 075 och Moderna 700, sammanlagt 146 775 (Folkhälsomyndighetens senaste statistik tills 17 januari).

Folkhälsomyndigheten redovisar de doser som regionerna rapporterat att de skickat ut till vaccinatörer hittills. Framöver ska antalet vaccinerade rapporteras i det nationella vaccinationsregistret.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida