efter jobbet

BMA-Malin bakar med hela svenska folket

BMA-Malin bakar med hela svenska folket
Biomedicinska analytikern Malin Lager tävlar i Hela Sverige bakar 2023. Foto: Gabriel Liljevall/TV4

Biomedicinska analytikern Malin Lager är en av de tävlande i tv-programmet Hela Sverige bakar som har premiär 27 september. ”När jag börjar med något gör jag det fullt ut” säger Malin, som till vardags forskar vid laboratoriet på Länssjukhuset Ryhov.

När började du baka?

– Det började i samband med pandemin. Jag har alltid följt serier som Hela Sverige bakar och Hela England bakar slaviskt. När de gjorde en babka i tv (flätad vetebulle med choklad reds anm) var det något jag aldrig hört talas om, men blev jättenyfiken på och ville testa. Jag är en person som tycker om att utmana mig och när jag börjar med något gör jag det fullt ut, lever och andas det.

Vad gör du helst för bakverk?

– Jag tycker om att dekorera och spritsa så det blir gärna tårtor och cupcakes. Sedan gillar jag jäsdegar, bullar, surdegsbröd, ja bröd i största allmänhet. Det är kul med lite utmaningar i bakning, inte bara sockerkaka och chokladbollar.

Tårtdekoration av Malin Lager. Foto: Malin Lager
Tårtdekoration av Malin Lager. Foto: Malin Lager

Varför sökte du till programmet?

– Det var andra gången jag sökte. Först sökte jag för att jag gillade att baka och hade lagt ut bakverk på sociala medier och hade min egen lilla fanclub. Den gången kom jag långt men åkte ut. Jag trodde jag skulle ta det med ro, men jag blev jättebesviken och bestämde mig för att söka igen. Jag tänkte: Går det nu blir jag jätteglad, annars skiter jag i det.

Hur känns det att vara med i tv?

– Lite nervöst så klart. Vi har inte fått se någonting i förväg och det är många timmar som kortas ned till ett avsnitt så man vet inte vad de kommer visa. Jag vet hur det slutar men får ju inte berätta.

Vad ser du för likheter mellan att baka och vara biomedicinsk analytiker och forskare?

– Det är viktigt att vara noggrann och att metodiskt läsa instruktionerna. Om jag ska blanda en mix ska det vara vissa koncentrationer för att det ska bli rätt senare. Inom rutinverksamheten i vården finns också uppsatta regler så att alla arbetar på samma sätt, men inom forskningen finns det en lite större frihet att jobba och tänka utanför boxen. Som yrkesmänniska krävs det att jag är lite fyrkantig så det är det som är kul med bakningen – att jag får leva ut min kreativa och estetiska ådra.

Kommer du sluta i vården och öppna bageri nu eller bli bakfluencer?

– Nej jag älskar mitt jobb. Däremot skulle jag gärna vilja inspirera andra att baka mer och kanske göra bakevents och visa hur man gör. Mycket bakning ser avancerad ut men behöver inte vara det om man vågar prova.

Chokladtårta av Malin Lager. Foto: Malin Lager
Chokladtårta av Malin Lager. Foto: Malin Lager

Vad är ditt bästa baktips?

– Läs receptet innan du börjar så du vet att du har alla ingredienser hemma och vet vilka olika moment som kommer. Vill du ha det riktigt bra: väg ingredienserna. Ett decilitermått mjöl väger olika mycket beroende på om mjölet packas i måttet eller inte och det kan påverka om kakan blir saftig eller torr. En köksassistent underlättar, framför allt när du bakar degar. För att utveckla gluten behöver degen arbetas och man sparar sina händer lite.

Malin Lager

Ålder 48 år.
Familj: Man och två tonårsbarn.
Bor: I villa i Bankeryd.
Karriär: Biomedicinsk analytiker och forskare på laboratoriet vid Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Disputerade 2020 på avhandlingen ”Molecular and serological tools for clinical diagnostics of Lyme borreliosis – can the laboratory analysis be improved?”. Involverad i Nationella referenslaboratoriet om fästingburna infektioner och forskar också om diagnostik genom att artbestämma borrelia med Multilocus sequence typing (MLST).
Aktuell: Tävlar i Hela Sverige bakar i TV4. Säsongspremiär 27 september.
Fritid: Bakar tårtor, kakor, bullar och bröd. Följ Malin på @malinlagerbakar

Malin Lager har tidigare intervjuats i Vårdfokus om sin avhandling.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida