Danska strejken

Danska kampen går vidare med vilda strejker

Danska kampen går vidare med vilda strejker
Danska sjuksköterskor utanför Christiansborg på strejkens första dag den 19 juni (arkivbild). Foto: Claus Bech, Epa/TT Bild

De senaste veckorna har timslånga punktstrejker arrangerats på sjukhus runt om i Danmark. Det är en protest mot den lag som politikerna i Folketinget röstade igenom den 26 augusti och som satte punkt för sjuksköterskestrejken. Men facket tar avstånd.

10 september 2021

Den 30 augusti lade sjuksköterskan Ulla Mortensen på Aarhus universitetssjukhus ner arbetet mellan 8 och 9 på morgonen, efter överenskommelse med flera kollegor.

– Det är vår signal till politikerna om hur otillfredsställda vi är med möjligheterna att förändra något. Vi känner oss låsta i den danska modellen. Och det här är ett budskap om att vi inte längre vill vara så flexibla, säger hon till fackförbundstidningen Sygeplejerskan.

Medlarnas förslag gäller

Under sommaren har 6 200 sjuksköterskor och röntgensjuksköterskor tagits ut i strejk i Danmark, vilket Vårdfokus rapporterat om. Under den tio veckor långa strejken beräknas 35 000 operationer ha blivit uppskjutna.

‒ Konsekvenserna av strejken är nu så allvarliga för hälso- och sjukvården att det krävs ett ingripande, sade arbetsmarknadsminister Peter Hummelgaard i ett pressmeddelande.

Den 26 augusti röstade Folketinget igenom en lag som innebar att medlingsförslaget som fackförbundet Dansk sygeplejeråd sagt nej till i början av sommaren ska gälla. Det ger sjuksköterskorna samma löneökningar som övrig offentlig sektor – 5,52 procent på tre år.  

Två dagar senare tvingades de strejkande sjuksköterskorna tillbaka till jobbet. Men nu har alltså mindre grupper organiserat sig i sociala medier och valt att gå ut i vild strejk i protest mot politikernas beslut.

I måndags punktstrejkade 35 sjuksköterskor på Aalborgs universitetssjukhus syd och ett hundratal på Rigshospitalet i Köpenhamn. Liknande entimmesstrejker har även genomförts i Roskilde och Horsens.

”Svårt att behålla kollegor”

– Vi har utan framgång försökt använda den danska modellen för att kämpa för bättre villkor och löner för sjuksköterskorna. Vi har hela tiden försökt förklara för politikerna att det är brist på sjuksköterskor och att det är svårt att behålla kollegor i yrket. Nu försöker vi på det här sättet om vi kan få dem att lyssna, säger sjuksköterskan Luca Pristed, som är talesperson för sina kollegor i Köpenhamn till den danska tidningen Arbejderen.

De vilda strejkerna bryter mot kollektivavtalet och arbetsgivaren Danske regioner har därför hotat med att väcka åtal i Arbetsdomstolen.

Fackförbundet Dansk sygeplejeråd uppmanar sina medlemmar att inte fortsätta med strejkerna.

– Jag är tvungen att ta tydligt avstånd från strejkerna som bryter mot kollektivavtalet, säger Kristina Robins, ordförande för Sygeplejerådet i Köpenhamn, till DR Nyheter.

Bakgrunden till sommarens strejker är att facket anser att yrket har nedvärderats under lång tid och bedömer att sjuksköterskelönerna ligger 15-20 procent lägre än i andra yrken med motsvarande utbildningsnivå.

Fakta om danska sjuksköterskors löner

  • Sjuksköterskelönerna i Danmark bygger både på tariffer och individuell lönesättning som beror på funktion och kvalifikation. Cirka 8 procent av lönen är individuell och förhandlas lokalt.
  • Lönen består oftast av en grundlön enligt en lönetrappa plus diverse tillägg.
  • En nyexaminerad sjuksköterska anställd i region får i nuläget en grundlön på 25 114 danska kronor, DKK (= 36 177 svenska kronor). Efter 8 år stiger lönen till 29 023 DKK och efter 10 år till 30 414 DKK.
  • Till detta kommer det pension, ob och olika tillägg, som exempelvis ett centralt förhandlat tillägg på 726,72 danska kronor till sjuksköterskor anställda på akutmottagningar och medicinavdelning.

Källa: Dansk sygeplejeråd, www.dsr.dk

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida