arbetsmiljö

”Det måste bli fler medarbetare på akuten”

”Det måste bli fler medarbetare på akuten”
Vårdförbundet och Läkarförbundet vill att arbetsgivaren går till botten med arbetsmiljön på akuten i Helsingborg. Foto: Krister Hansson/Aftonbladet/TT

Bristen på sjuksköterskor – inte minst erfarna – på akuten i Helsingborg är ett arbetsmiljöproblem för alla anställda. Nu har Vårdförbundet och Läkarförbundet gemensamt vänt sig till Arbetsmiljöverket och bett om hjälp.

Arbetsmiljön på akutmottagningen på Helsingborgs lasarett har varit en omdiskuterad och omskriven fråga under många år. Det handlar om neddragna vårdplatser, olämpliga lokaler men framför allt – brist på sjuksköterskor och inte minst erfarna.

Svårigheten att behålla personal har gjort arbetsbelastningen och arbetsmiljön ännu tuffare för de sjuksköterskor som är kvar. Läkarna upplever också en tung arbetsbelastning, bland annat för att de behöver lägga längre tid på varje patient än vad de hade behövt göra om det fanns tillgång till fler sjuksköterskor med längre erfarenhet.

Övertid, övertid, övertid

Annicka Bjurling, huvudskyddsombud för Vårdförbundet, beskriver det som en ond cirkel som fått snurra på alltför länge, som inte har med pandemin att göra.

Annicka Bjurling, huvudskyddsombud för Vårdförbundet.

– Under flera somrar har man löst bemanningsproblematiken genom att personalen jobbar extra. Det hade inte gått om inte folk hade ställt upp, säger hon.

I somras var bemanningsproblemen så stora att arbetsgivaren med kort varsel förflyttade sjuksköterskor från akuten i Ängelholm till Helsingborg för att lösa situationen. Konsekvensen av det blev att akuten i Ängelholm fick ha sommarstängt på helgerna och missnöjda sjuksköterskor sade upp sig även där, berättar Annicka Bjurling.

I november förra året gjorde Vårdförbundet och Läkarförbundet en gemensam 6:6a-anmälan med anledning av sjuksköterskebristen och den ohållbara arbetssituationen på akuten i Helsingborg.

Kopplar in Arbetsmiljöverket

Som svar på anmälan har arbetsgivaren kommit med en handlingsplan. Men den håller inte måttet enligt Vårdförbundet som därför, tillsammans med Läkarförbundet, gått vidare och vänt sig till Arbetsmiljöverket.

Fakta 6:6a-anmälan

  • I arbetsmiljölagens paragraf 6:6a står det vad ett skyddsombud ska göra vid allvarliga arbetsmiljöproblem.
  • Först vänder sig skyddsombudet till arbetsgivaren med en skriftlig begäran om vilka problem som måste lösas.
  • Om arbetsgivarens svar med åtgärder inte anses tillräckligt kan skyddsombudet be Arbetsmiljöverket att fatta beslut om föreläggande eller förbud.

– I den här handlingsplanen skriver arbetsgivaren att det går att rekrytera. Men som vi ser det handlar problemen framför allt om att akuten inte får behålla personal. Och det måste vara en bra mix på arbetsplatsen. Du kan inte ersätta någon med 25 års erfarenhet med en nyfärdig, säger Annicka Bjurling.

Något måste hända

Hon önskar att arbetsgivaren går till botten med arbetsmiljön på akuten i Helsingborg. Vårdförbundet och Läkarförbundet är också kritiska till att de inte blir mer involverade i arbetet med att skapa en bättre arbetsmiljö, som får erfarna att vilja arbeta kvar och nya att söka sig dit.

Nu är det upp till Arbetsmiljöverket att ta frågan vidare. Myndigheten har bjudit in till ett första möte i början av mars. Annicka Bjurling hoppas på snabba åtgärder.

– Snart är det sommar igen och vi har många medlemmar som samlat på sig mycket övertid. Det måste bli fler medarbetare på akutmottagningen, säger hon.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida