arbetsskor

Tre par arbetsskor – så får Farideh gladare fötter

Tre par arbetsskor – så får Farideh gladare fötter
Barnmorskan Farideh Hashemian väljer skor efter vilka uppgifter hon har under dagen, om hon vet i förväg vad hon ska göra. Foto: Privat

Med tre par skor att växla mellan på jobbet har barnmorskan Farideh Hasheima minskat smärtan och svullnaden i sina ben. "Det kan vara dyrt, men det är värt det i längden om man ser till sin hälsa", säger hon. Här delar hon med sig av sina tips och trix för gladare fötter.

Barnmorskan Farideh Hashemian har problem med smärta och svullna ben. På senare år har hon fått artros i knäna. Om det beror på alla steg om dagen på de hårda vårdgolven kan hon inte säkert veta. Men en av riskfaktorerna för artros är hög belastning på lederna. Det är till exempel inte ovanligt att kassapersonal i butiker får artros efter många år av att ha vridit och vänt på varor på kassaband.

– Att vårdpersonal går mycket på jobbet är välkänt och hör till arbetet egentligen. Men konsekvenserna blir att arbetsskor slits snabbt, att benen svullnar och en hög belastning i knäna som kan leda till artros. Därför är det viktigt med bra arbetsskor, som ofta är dyra, och bra arbetsmiljö. För kanske är det arbetsplatsen som är orsaken till problemet. Det är hårda mattor och långa sträckor som man behöver gå, länge, säger hon.

Farideh Hashemian har jobbat på allt från gynekologi till mödravård. Den allra mest spännande tiden i yrket var kanske på förlossningen – som hon kallar för barnmorskans grunduppgift. Men det är en slitsam arbetsplats. Särskilt när man börjar bli lite äldre och fått ont i kroppen, tycker hon.

Sedan drygt tio år tillbaka jobbar hon på ultraljudsmottagningen på Östra sjukhuset i Göteborg och stortrivs. Arbetet är lite mer varierat mellan att sitta och stå – men ultraljudsundersökningarna kommer med nya problem, som slitage i arm, hand, handled och tumme.

Svullna och värkande ben

Samtidigt står och går hon fortfarande mycket och länge. Särskilt när hon är koordinator och stöd till sina yngre kollegor. Svullna och värkande ben är ett problem även här. Och behovet av bra arbetsskor är stort.

– Vårdpersonal lägger mycket pengar på arbetsskor. När man använder dem hela tiden slits de fort och då man måste köpa nya hela tiden, säger Farideh Hashemian.

Hon har gått ett steg längre än många andra – och har skaffat tre par arbetsskor som hon varvar mellan under arbetsdagarna. Idén var hennes egen, men en läkarkollega och en ergonom bekräftade snart hennes tankar om att det är bra för kroppen att skifta skor under dagen.

I omklädningsrummet har hon ett par träskor, ett par sandaler och ett par sneakers.

– Träskorna har lite klack och ger bra hållning. Det är bra för ryggen. Dem har jag ofta på mig på ultraljudsundersökningarna. Men jag kan inte gå långt i dem. Då tar jag mina sandaler. Fram på slutet av dagen svullnar fötter och tår upp. Då är det skönt att ha sandalerna som har öppet för tårna, säger Fariba Hashemian.

Träning och stödstrumpor hjälper

Stödstrumpor är ett annat tips.

– Det är det bästa. Det har jag haft i många år. Det hjälper jättemycket. Det hindrar ännu mer från att få svullna ben.

I dag har hon mindre ont i ben och knän. Det beror nog mest på hennes träning, tror hon. Men hon har svårt att tänka sig att gå tillbaka till att ha enbart ett par arbetsskor.

– Jag misstänker att jag skulle få ont om jag till exempel bara gick i träskorna hela dagarna. Jag känner effekten när jag byter – det känns bra. Det är värt att satsa på skor. Det kan vara dyrt, men det är värt det i längden om man tänker på sin hälsa, säger Farideh Hashemian.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida