Förslag att alla självmord bland barn ska utredas
Tolvtusen svenskar har begått självmord de senaste tio åren. Varje år dör ungefär 22 barn i suicid. Regeringens utredare föreslår nu ett center för suicidprevention och bättre lex Maria- och lex Sarahutredningar för att minska antalet suicid i Sverige.
År 2023 tillsatte regeringen en utredning om haverikommission för suicid. Utredningen skulle ta reda på hur det svenska samhället kan lära sig mer om och bli bättre på suicidprevention, att förebygga självmord.
Nu är utredningen klar och under tisdagen lämnade den särskilda utredaren Emma Henriksson över den till socialminister Jakob Forssmed på en pressträff.
– När ett självmord inträffar behöver vi ha svar på frågan ”Var har samhällets skyddsnät brustit?” Inte för att peka ut vem som är skyldig, utan för att lära oss av det som hänt, bygga ett bättre samhälle som finns där och kan ge ett bättre stöd och skyddsnät i svåra situationer, säger Jakob Forssmed.
Center för suicidprevention i stället för haverikommission
Utredarna föreslår att ett nationellt center för suicidprevention ska inrättas på Folkhälsomyndigheten. Centret ska utreda suicid i Sverige efter teman som de väljer själva. Till exempel personer i ekonomisk utsatthet eller i särskilda åldrar. Centret föreslås börja med gruppen unga vuxna eftersom antalet självmord ökar i den gruppen. Alla barn som dör i suicid ska utredas.
I dag utreds bara tio procent av alla suicid, och den kunskap som finns om suicidprevention är smal och tenderar att fastna hos organisationen som utrett fallet, säger den särskilda utredaren Emma Henriksson under pressträffen.
– Ett av skälen till att så få lär sig så lite är att många aktörer som har ett lärande att göra inte känner till att det förekommit ett suicid. Det finns ingen skyldighet att informera någon annan. När man fastställt dödsorsaken suicid går ingen signal till de offentliga aktörer som kanske haft kontakt med personen. De som kanske hade kunnat agera på ett annat sätt och på så vis bidra till att situationen inte känns så hopplös att suicid är enda utvägen, säger den särskilda utredaren Emma Henriksson.
Stöd för bättre lex Maria och lex Sarah om suicid
Därför förslår utredarna bland annat att Rättsmedicinalverket ska bli skyldiga att informera socialtjänsten, LSS och hälso- och sjukvård om inträffade suicid. De föreslår också att det ska bli enklare att bryta sekretessen mellan hälso- och sjukvård, LSS och socialtjänsten vid utredningar.
Dessutom vill utredarna att de som gör lex Maria- och lex Sarahutredningar om suicid ska få stöd så att utredningarna kan bli bättre och mer lärorika. Ivo får i uppdrag att göra samlade analyser av suicidutredningarna och att göra särskilda insatser för att bättre upptäcka de brister som finns.
Centret för suicidprevention ska sprida de nya lärdomarna om suicid över landet. Dels genom rapporter vartannat år, men också genom att verka för samarbete mellan olika verksamheter lokalt, regionalt och nationellt.
– Det duger inte vare sig det gäller psykisk hälsa i allmänhet och inte för suicid i synnerhet att det kan lösas av hälso- och sjukvården ensamt. Det suicidförebyggande arbetet behöver stärkas hos alla berörda samhällsaktörer. (…) Vi behöver stärka både vård och omsorg och det förebyggande och främjande arbetet. Alla kan bidra. Var och en av oss, säger Jakob Forssmed (KD).
Hit kan du vända dig om du eller någon nära dig mår dåligt:
- I ett akut läge ring 112 eller vänd dig till närmaste akutpsykiatriska mottagning.
- Självmordslinjen, tillgänglig via chatt och telefon 90 101 dygnet runt, varje dag.
- Jourhavande medmänniska, nås nattetid på 08–702 16 80.
- Bris: Du kan ringa eller sms:a till nummer 116 111. Du kan också mejla eller chatta.
- Regnbågslinjen: 0770-55 00 10, för dig som hbtqi+ och närstående. Tisdag och torsdag 18–21.
- Äldrelinjen, öppet vardagar 8–19 och helger 10–16 på 020–22 22 33.
- Jourhavande präst, tillgänglig nattetid. Ring 112 och be att få tala med jourhavande präst.
- Giftinformationscentralen, 010-45 66 700, dygnet runt.
- Föräldralinjen, 020–85 20 00. Öppet vardagar klockan 10–15 samt torsdagskvällar 19.00–21.00.
- Riksförbundet SPES - SuicidPrevention och Efterlevandes Stöd, 020–18 18 00 kl 19–22.
- Kyrkans SOS erbjuder kris- och stödsamtal för alla. SOS-telefonen: 0771–800 650, vardagar 13–21, helger 16–21.