Tema Palliativ vård

Hon är Sveriges första dödsdoula

Hon är Sveriges första dödsdoula
Jenny-Ann Gunnarsson (t h) och hennes kollega sorgterapeuten Susanne Nilsson har startat landets första dödsdoulautbildning. Foto: Nicke Johansson

— I glappet mellan vården, närstående och samhället finns det luckor att fylla. Där kan vi bli en länk i kedjan, säger dödsdoulan Jenny-Ann Gunnarsson.

När beskedet kom att hennes mamma var döende i lungcancer släppte Jenny-Ann Gunnarsson allt för att finnas där under mammans sista tid i livet. Trots att mycket var svårt beskriver hon själva dödsögonblicket som en fantastisk upplevelse.

— Visst fanns det stunder som var hemska, men jag kunde prata med henne hela tiden. Det var så naturligt. Min kropp tog över, den visste vad jag skulle göra och jag var inte rädd, säger hon.

Mamman fick dö hemma hos sin dotter och efteråt, när de stängt av syrgasen och tänt ljus, kunde familjen stanna kvar i lugn och ro. Även om Jenny-Ann Gunnarsson kände sig otroligt trött var hon närmast euforisk. Nu ville hon hitta ett sätt att stötta andra som gick igenom det hon själv just upplevt.

Jenny-Ann Gunnarsson släppte sitt servicejobb och fick praktik på en begravningsbyrå. Strax därpå startade hon en egen byrå i branschen. I England hittade hon en utbildning för dödsdoulor.

Erbjuder doulauppdrag

Under utbildningen märkte Jenny-Ann Gunnarsson att det fanns flera skillnader mellan olika länders syn på döendet, vanliga ceremonier och de lagar som gäller vid dödsfall. För att kunna verka som doula i Sverige har hon varit tvungen att anpassa utbildningen till svenska förhållanden.

I dag erbjuder Jenny-Ann Gunnarsson doulauppdrag inom och utanför sin begravningsbyrå. De som söker sig dit kan få hjälp med allt från att formulera sina livsslutsdirektiv, ”Min mantel”, som hon kallar det, till vardagssysslor.

Det här gör en dödsdoula

  • Dödsdoulor har funnits länge i England och USA. Där kallas de End of life doula, Soul midwife eller Transition guide.
  • En dödsdoula kan hjälpa till med juridiska detaljer, terapiliknande inslag och vardagssysslor. Mot slutet kan det också handla om att vaka, vara med vid dödsögonblicket och att ta hand om kroppen efteråt.
  • Dödsdoula är inte en skyddad titel men det finns utbildningar i Sverige och i andra länder som kan ge certifikat.

Som doula kan Jenny-Ann Gunnarsson också erbjuda guidade meditationer, kontakt med vården, stöd till närstående och taktil massage.

— Det är upp till den som anlitar mig, men det handlar inte om att vi ska ta över vården. Vi gör inga medicinska insatser, men hoppas att vi kan bidra där vårdpersonal ibland känner sig otillräckliga. Att vi kan stanna kvar när sjuksköterskan måste gå, till exempel.

”Vi kan stanna kvar när sjuksköterskan måste gå.”

Jenny-Ann Gunnarsson, dödsdoula

Tillsammans med sorgeterapeuten Susanne Nilsson har Jenny-Ann Gunnarsson startat en dödsdoulautbildning i Sverige. Sedan i våras utbildar de nu cirka 25 deltagare, allt från terapeuter till begravningsentreprenörer. Ett par av dem är också sjuksköterskor inom palliativ vård.

— Intresset för döden har ökat på grund av pandemin, människor har blivit mer medvetna. Det har nästan blivit lite trendigt att diskutera rosa kistor och champagnemottagning. Men vi pratar om den hårda sanningen, om hur döden luktar och vilka känslor den kan väcka.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida