Granskning: Pandemins pris

”Hon drog ner munskyddet och hostade mig i ansiktet”

”Hon drog ner munskyddet och hostade mig i ansiktet”
Lisette Fredriksson hoppas att fler kommer att orka och våga anmäla liknande händelser i framtiden. Foto: Anders G Warne

Antalet anmälda tillbud steg kraftigt under 2020 och 2021, visar Vårdfokus granskning. En patient med misstänkt covid-19 hostade medvetet på specialist­sjuksköterskan Lisette Fredriksson. Det anmäldes till Arbetsmiljöverket som ett tillbud, men också till polise­n. Patienten dömdes till slut för ofredande.

”En majdag 2020 jobbade jag med triage på akutmottagningen på Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm. Stora vikskärmar delade upp mottagningen i två avdelningar, en för patienter med misstänkt covid-19 och en för andra patienter. Jag arbetade på icke-covid-sidan och hade därför inte skyddsutrustning på mig.

Plötsligt såg jag en patient på covid-sidan som passerade barriären. Jag frågade om hon var smittad och hänvisade henne tillbaka till covid-sidan. Då blev hon hotfull och hetsig. Jag satte upp handen och sa ’stopp, du måste hålla avstånd för att minska risken för smittspridning’. Då drog hon ner sitt munskydd, lutade sig över disken, såg mig i ögonen och hostade mig i ansiktet.

Kollegorna och arbetsgivaren stöttade mig genast och tillkallade ordningsvakter som tog ut patienten från avdelningen.

Om jag inte redan hade haft covid-19 är det mycket möjligt att jag hade smittats av händelsen. Tyvärr är klimatet hårt på en akutmottagning. Man får utstå en hel del, och nu hade vi en pandemi på det. Jag kände att nu räcker det, och polisanmälde.

Det var första gången jag polisanmälde något jag själv utsatts för. Dels är det nog för att det blir ännu en sak att göra när man redan har arbete upp över öronen. Dels tror jag tyvärr att man accepterar saker i alldeles för hög utsträckning. Tänker ’det kanske inte var så farligt ändå?’ Men jo, det kanske var just så farligt. Det borde vara nolltolerans mot hot och våld i vården.

I januari 2021 blev det rättegång. Det var jobbigt och stressande, speciellt när jag skulle möta personen i fråga igen. Hon nekade till att ha hostat mig i ansiktet men tingsrätten dömde henne för ofredande och jag fick ett skadestånd på 5 000 kronor.

”Jag kände att nu räcker det, och polisanmälde.”

Lisette Fredriksson, specialistsjuksköterska

Det kändes jättebra att det över huvud taget blev en dom. Det är skönt att de trodde på mig och kollegorna och inte på henne. Jag hoppas att det ger effekt, att fler kommer våga och orka anmäla i framtiden.

Ur ett covidperspektiv känner jag mig tryggare på jobbet i dag. Kunskapsläget har förbättrats rejält sedan händelsen i maj 2020, till exempel bär vi alltid skyddsutrustning. Men jag känner mig varken mer eller mindre trygg på akutmottagningen i dag, för det här händer hela tiden, oavsett om det är pandemi eller inte.”

Berättat för Madeleine Andersson

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida