Granskning: Pandemins pris

”Jag offrade min hälsa men får ingen ersättning”

”Jag offrade min hälsa men får ingen ersättning”
Maria Palmebäck jobbar halvtid i dag men har fortfarande ont av skadan. Foto: Susanne Lundbäck

När specialistsjuksköterskan Maria Palmebäck lyfte en tung covidpatient smällde det till i axeln. Efter det följde en lång sjukskrivning — och kamp mot försäkringsbolag som vägrar ersätta skadan.

”Jag är utbildad inom både anestesi och intensivvård, men har under de senaste sju åren enbart jobbat med narkos på Nyköpings lasarett. När det första covidfallet kom blev jag genast placerad på intensiven. Det var väldigt stressigt och tufft, det strömmade in svårt sjuka hela tiden. Många patienter vägde upp emot 150 kilo, när vi vände dem kände jag av en gammal axelskada.

En läkare satte diagnosen inklämningsskada. Jag fick flera kortisonsprutor och var sjukskriven en vecka efter varje injektion. Men varken det eller sjukgymnastiken hjälpte.

Jag jobbade med värk i axeln under tiden. Jag bet ihop för jag kände ett ansvar gentemot arbetskamrater och patienter. Mina kollegor hjälpte till så mycket som möjligt för att jag skulle slippa lyfta, men en dag blev det en akut situation och jag var tvungen. Då small det till i axeln.

Läkaren sa att jag var tvungen att vila. Arbetsgivaren försökte placera mig som teamledare på iva men det fungerade inte på grund av den höga vårdtyngden. Mina chefer var lyhörda och jag återgick till mitt ordinarie arbete på anestesin.

”Jag bet ihop för jag kände ett ansvar gentemot arbetskamrater och patienter.”

Maria Palmebäck, specialistsjuksköterska

Först under hösten 2021, ett och ett halvt år efter skadan, träffade jag en specialistläkare. Det blev operation och då upptäcktes att jag förutom inklämningsskadan hade en cuffruptur, det vill säga avslitna senor. Jag var sjukskriven helt i två månader och har sedan klarat att arbeta 50 procent med mestadels administrativa uppgifter. Jag kommer att vara fortsatt deltidssjukskriven tills skadan läkt — om den någonsin gör det. Jag har inte full rörlighet i armen, jag har ont och sömnen blir lidande.

Innehållet i det här blocket kan inte visas

Du har valt att inte acceptera cookies på vårdfokus.se, därför kan inte detta innehåll visas.

Ändra mina inställningar för cookies

Jag är besviken på systemet. Afa försäkring godkänner inte min arbetsskada förrän Försäkringskassan godkänt den, och de godkänner den inte förrän jag varit sjukskriven i ett år. Folksam, där jag har min olycksfallsförsäkring, säger att den här typen av skador är exkluderat eftersom tunga lyft ingår i arbetet. Jag får alltså ingen kompensation för skadan och jag förlorar inkomst och framtida pensionspengar varje dag under sjukskrivningen. Jag ställde upp i pandemivården, jag offrade min hälsa och skadades — och för det får jag ingenting. Det är ovärdigt. Jag kommer att överklaga Afa:s beslut. Det är uppenbart att skadan skedde på arbetet.”

Berättat för Jonatan Westin

Fotnot: Afa är den kollektivavtalsbaserade försäkringen som ingår i anställningen.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida