Kollegor skriver

Hon skriver feelgood från bb: ”Det är sällan det blir bebisgos”

Hon skriver feelgood från bb: ”Det är sällan det blir bebisgos”
Jennifer Berglund skrev boken Min tid är du i mobilen med den nyfödda sonen på bröstet. Foto: Sofie Melin.

Jennifer Berglund trodde aldrig att hon skulle kunna bli författare. Nu har hon skrivit sin fjärde bok – en feelgood-roman som utspelar sig på den egna arbetsplatsen på bb i Uppsala.

Jennifer Berglund har alltid älskat att läsa och skriva. Men att bli författare själv kändes för stort och ouppnåeligt. I stället utbildade hon sig till barnmorska och fick jobb på BB på Akademiska sjukhuset i Uppsala. En dag läste Jennifer Berglund en blogg av tjej som skrev att hon hade gett ut en barnbok.

– Hon kändes som en ganska vanlig person. Jag tänkte: kan hon, så kan jag! Min första bok var en ungdomsroman, Lo och Vigg. Det kändes lättare att börja med det eftersom de ofta är lite kortare i formatet, säger Jennifer Berglund.

Vissa likheter med huvudkaraktären

Bokomslag Min tid är du
Min tid är du gavs först ut som ljudbok, men finns nu även som fysisk bok. Foto: Privat.

Sedan dess har det fortsatt i rask takt. Den fjärde boken, Min tid är du, kom ut i somras och utspelar sig på Jennifer Berglunds egen bb-avdelning. I centrum för berättelsen står 37-åriga barnmorskan Klara. Hon älskar sitt jobb, men den största pusselbiten i livet saknas – en familj.

När Klara träffar den mycket omtyckta barnläkaren Rikard blir drömmen sann. Men snart får hon reda på att han är gift och samtidigt tvingar en chans att bli befordrad Klara att utmana sin introverta personlighet och visa ledaregenskaper på BB.

Hur mycket av huvudkaraktären Klara är du?

– Det finns vissa likheter. Förutom att vi delar yrke och arbetsplats är vi båda också introverta och har svårt att ta plats och komma till sin rätt i gruppsammanhang. Men i Klaras fall har jag behövt göra det till ett större problem än vad jag upplever att det är för mig. Och trots att vi har vissa likheter är Klara inte baserad på mig – utan en helt påhittad karaktär som fått låna smulor av min personlighet.

Vill inte peka ut kollegor

Jennifer Berglund tycker att det har varit funnits fördelar med att skriva utifrån sina egna erfarenheter, men det har också krävt vissa avvägningar.

– Jag behövde inte göra någon research utan bara tänka på en vanlig arbetsdag. Det svåra var att välja att karaktärer och namn så ingen ska känna sig utpekad, det var inte det lättaste. Om någon skulle ha dåliga drag var jag orolig att kollegor skulle känna sig utpekade.

Över lag har hon fått positiv respons från kollegor som läst boken. De flesta tycker att den är rolig, även om någon upplevde att de var på jobbet under läsningen, trots att hen hade semester, berättar Jennifer Berglund.

Varför ville du skriva en bok som utspelar sig på bb?

– Jag ville lyfta fram barnmorskeyrket och bb-vården. Folk vet ofta inte skillnaden mellan bb och förlossningen. Jag får ofta höra att det måste vara så mysigt, men så är det inte. Visst, det är en fantastisk arbetsplats, men kvinnorna och barnen har ett vårdbehov. Det är sällan det blir bebisgos för oss barnmorskor.

Hon tror att många nog är nyfikna på att kika bakom kulisserna eftersom de själva har varit på bb eller kommer att hamna där i framtiden.

En främmande genre

Att det blev just en feelgood-roman var inte självklart.

­­– Det var en lite främmande genre för mig och inte något jag läser så mycket själv. Men är ju väldigt populärt nu. Jag tror att man behöver en motvikt till deckare nu när det är så mycket mörkt i världen.  Läsarna vill känna igen sig, men samtidigt drömma sig bort. Och att slutet är hoppfullt är viktigt, tror jag.

Även om romanen är helt fiktiv frågade Jennifer Berglund sin chef om det var okej att hon lät handlingen utspela sig på arbetsplatsen.

– Det tyckte hon. Jag tror alla förstår när man använder sig en riktig plats som jag gör så fungerar det mer som en krydda till det andra jag hittat på.

Bokälskande barnmorska

Porträtt Jennifer Berglund

Namn: Jennifer Berglund

Ålder: 32 år

Bor: Uppsala

Utbildning: Sjuksköterska sedan 2014. Barnmorskeexamen 2017.

Skriva har jag lärt mig på egen hand, bland annat genom att lyssna på poddar och läsa Skrivhandboken av Kristina Olsson där beskriver hon sin egen resa och själva hantverket.

Fritid: Med två småbarn blir det inte så mycket egen tid. Men jag läser mycket – på papper och i mobilen. Jag har jättesvårt för ljudböcker- trots att Min tid är du framför allt publicerats för ljudläsning.

Favoritförfattare: Fredrik Backman

Min tid är du skrev Jennifer Berglund under föräldraledigheten med sitt andra barn. Medan sonen sov på hennes bröst plitade hon ner manuset i mobilen. Det tog ungefär tre månader. Även om om hon fick lägga en del tid på att redigera texten efteråt.

I dag jobbar Jennifer Berglund på timmar på bb för att kunna ägna mer tid åt sitt skrivande. Hon har precis satt punkt för en ny bok med barnmorskefokus som blir en spänningsroman, har flera andra böcker på gång och skriver även reportage och artiklar som frilans.

– Jag får det bästa av två världar. När jag är hemma är det väldigt lugnt och allt jag behöver göra är att hitta på saker. På jobbet är det regelstyrt och mycket folk. Det är väldigt roligt att träffa kollegorna eftersom författaryrket är mer ensamt.

Drömmen vore att få fortsätta som hon gör nu, med en trygg bas i BB-jobbet när författandet är lite mer osäkert.

– Jag vill varken släppa barnmorskeyrket eller skrivandet. Jag har sagt till mig själv att jag får utvärdera längs vägen, vi får se hur det går.

Jennifer Berglunds skrivtips

Våga testa. Jag hade inte tänkt mig att jag skulle kunna bli författare själv.

Läs mycket.

Var uthållig. Att orka skriva är det svåraste- man måste nog bara bestämma sig. Det finns ju tid om man bara vill. Skriver man ett helt år blir det till slut en bok.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida