Kollegor skriver

”Att gå i pension har varit den svåraste omställningen i mitt liv”

”Att gå i pension har varit den svåraste omställningen i mitt liv”
Ulla Waldenström bor numera halva året på Österlen i Skåne. Foto: Privat.

Efter en lång karriär som barnmorska, forskare och professor var det dags för Ulla Waldenström att lämna yrkeslivet. Det är bland det svåraste hon har gjort. Nu berättar hon om de ambivalenta känslorna i en ny bok.

För många barnmorskor är Ulla Waldenström ett känt namn. I decennier har hon forskat om barn och kvinnors hälsa och om förlossningsvårdens utveckling. Ulla Waldenström har ifrågasatt gällande normer och värderingar och har inte varit rädd för att sticka ut hakan och kritisera den ökande medikaliseringen i vården. Tillsammans med sin man Carl-Axel Nilsson startade hon bland annat den alternativa ABC-enheten på Södersjukhuset på 1990-talet.

– Jag har haft det mest spännande arbete man kan tänka sig och det har varit en stor del av min identitet, säger hon.

Ville inte spela golf

Att gå i pension var inget som Ulla Waldenström längtade efter. Hon valde i stället att arbeta kvar som professor på Karolinska Institutet tills hon var fyllda 70 år. Vänner och kollegor peppade hennes att njuta av livet, umgås med barnbarnen och åka på golfresor.

– Men det är inte jag. Barnbarnen har inte fyllt mig på samma sätt som mitt arbete och dessutom började de bli stora.

I stället startade hon 2015 bloggen Bevisad nytta som höll henne sysselsatt mer eller mindre på heltid. Där kunde hon fortsätta nå ut till studenter och andra som liksom hon själv ville ta del av det senaste kunskapsläget inom förlossningsvård och barns situation i förskolan och skolan. På bloggen har hon granskat både sin egen och andras forskning och synat de resultat som påverkat vården, eller inte gjort det, och varför det blivit så.

Mer om Ulla Waldenström

Ålder: 76 år.
Bor: I Stockholm och i Skåne.
Familj: Två barn, fem barnbarn och en hund.
Utbildning: Beteendevetare, barnmorska, docent i medicinsk vetenskap.
Karriär: Skolpsykolog, barnmorska, projektledare på Södersjukhusets ABC-enheten, lektor vid barnmorskeutbildningen i Göteborg. Australiens första professor i barnmorskekunskap och senare första professorn i omvårdnad i Stockholm.
Favoritförfattare: Agneta Pleijel, Annie Ernaux och Marguerite Duras.

När vi talas vid befinner hon sig hemma i lägenheten i Stockholm. Sedan ett par år spenderar Ulla Waldenström halva året i stan och resten av tiden på Österlen i Skåne. Det som först var tänkt att fungera som sommarhus har med tiden fått ta allt större plats i livet sedan hon blev pensionär. Huset köpte hon efter att hon hade tömt alla de ämnen hon velat undersöka på bloggen och slutat uppdatera den.

– Det har varit den svåraste omställningen i mitt liv. Plötsligt tog allt bara slut och det blev en slags kris. Det var så märkligt att få så mycket tid när man alltid har haft så ont om den, säger Ulla Waldenström.

”Att skriva är att umgås med sig själv”

Bokomslag Den ambivalenta pensionären
Boken är utgiven av förlaget Fri press 2023. Omslagsfoto: Gittan Lundberg.

I boken Den ambivalenta pensionären som kom ut i somras berättar Ulla Waldenström om övergången till den nya fasen i livet. Dagboksanteckningar varvas med prosa och dikter som hon har skrivit både i mobilen och på datorn.

Ulla Waldenström har alltid tyckt om att skriva. Det har blivit flera faktaböcker, bland annat om den tekniska utvecklingen i förlossningsvården och om hur barn i förskolan mår. När maken drabbades av en hjärntumör skrev hon den personliga boken Sista året med Carl-Axel. Den kom ut 2019.

– Att skriva är ett sätt att umgås med sig själv. Det skrivna ordet talar till en och öppnar nya hjärnvindlingar. Jag öser mest ur mig själv, vilket jag har haft lite skamkänslor över. Får man göra det? Men sedan hörde jag Agneta Pleijel berätta om att hon skrivit tre böcker om sitt liv, då tänkte jag att det är okej.

35 träd och en ny bok

Att ”bara” vara en svamp och bara konsumera är inte hennes grej, säger hon.

– Alla människor har väl något slags kreativt behov. Jag måste få ur mig något, det är väl en slags bekräftelse och kontakt med omvärlden.

I dag har Ulla Waldenström också en stor, och enligt egen utsago hopplös, tomt att ta hand om. Trädgården med 35 träd ska tuktas och med tiden har det kommit att bli ett stort intresse.

– Jag har lärt mig att älska de där träden och arbetet där. Det är mitt nya liv nu.

Men Den ambivalenta pensionären lär inte bli den sista boken som Ulla Waldenström skriver. För inte så länge sedan lämnade hon in ett nytt manus.

Tips till dig som vill skriva

Följ din lust, en barnmorska har ofta mycket att berätta.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida