Inget vaccinmotstånd bland Vårdförbundets medlemmar
Flera medier har rapporterat om en ovilja bland vårdpersonal att ta coronavaccin. Men för Vårdförbundet är det en icke-fråga. ”Vi har inte ett enda medlemsärende”, säger ordförande Sineva Ribeiro.
I mitten av januari avslöjade Dagens Nyheter att 42 procent av de anställda på särskilda boenden i den skånska kommunen Burlöv hade tackat nej till covidvaccin, trots att de arbetar nära riskgrupper. Medierapportering från andra kommuner visade på att mellan en fjärdedel och en tredjedel av personalen inom äldreomsorgen var tveksamma och ville avvakta.
I den efterföljande debatten diskuterades om det är möjligt att tvångsvaccinera eller omplacera vårdpersonal som arbetar nära personer i riskgrupper.
Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro säger att de är redo att hjälpa medlemmar som eventuellt inte vill vaccinera sig och som blir påhoppade av sin arbetsgivare.
— Man måste få bestämma själv om någon ska spruta in något i ens kropp, det är en grundlagsskyddad rättighet som är väldigt viktig. Och arbetsgivare får inte heller vidta åtgärder för att försöka förmå någon att vaccinera sig. Men för vår del är det här en icke-fråga, vi har så vitt jag vet inte fått in ett enda medlemsärende, säger Sineva Ribeiro.
Viktigt att sprida kunskap
Att det verkar vara liten oro för vaccinet bland Vårdförbundets medlemmar tror Sineva Ribeiro hänger ihop med att det är yrkesgrupper som har stor vana av att både ordinera och ge vaccin. Inte minst inom de stora nationella vaccinationsprogrammen för barn, men även när det gäller influensavaccin till äldre.
— Våra medlemmar har flera viktiga roller att spela i detta. Förutom att ordinera och ge coronavaccin måste vi hjälpa till att sprida kunskap om hur vaccinen fungerar och att det krävs en hög vaccinationstäckning för att få stopp på pandemin. Kunskap är det enda sättet att råda bot på oro och tvivel, säger Sineva Ribeiro.
I likhet med Vårdförbundet anser Läkarförbundet att inställningen bland medlemmarna hittills är en icke-fråga.
– I dagsläget är det framförallt läkare inom intensiv- och akutsjukvård som fått möjlighet att vaccinera sig. Vi har inga signaler om att det skulle finnas en utbredd ovilja att vaccinera sig, säger förbundsordförande Sofia Rydgren Stale i en skriftlig kommentar till tidningen Arbetet.
Minskad skepsis bland allmänheten
Även Kommunal anser att bilden av att vårdpersonal vägrar ta vaccin är överdriven.
— Det är inte många medlemmar som hör av sig med sådana frågor. Man verkar kunna hantera det här på arbetsplatserna, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin, till Arbetet
Han tror att eventuella tveksamheter till vaccinet kommer att lägga sig i takt med att information sprids och vaccinationerna rullar på.
Han verkar redan ha fått rätt i det antagandet. Andelen som är tydligt skeptiska till att vaccinera sig har minskat från 36 procent i september 2020 till 13 procent i januari 2021, visar en undersökning från DN/Ipsos.