Lämnar ordförandeskapet – blir ledare för världens sjuksköterskestudenter
I slutet av oktober väljs en ny styrelse för Vårdförbundet Student. Nuvarande ordföranden Marlene Juhl går vidare till ett internationellt uppdrag – och siktar på fortsatt fackligt engagemang i sin roll som yrkesverksam sjuksköterska.
Snart lämnar du ordförandeskapet efter två år. Vilket blir ditt största avtryck i Vårdförbundet Student?
– En svår fråga. Jag tycker att jag har bidragit till att öka studentinflytandet internt genom att ordföranden för studentorganisationen numera är adjungerad i förbundsstyrelsen. Sedan är jag stolt över att vi har skapat opinion mot den föreslagna angiverilagen och stått upp för allas lika rätt till vård. Under konflikten lyckades vi också bli en stark röst och skapa stort engagemang bland medlemmarna via sociala medier. Det blev tydligt varför man ska vara med i facket och varför det är viktigt att engagera sig som student – det handlar om vår framtid!
Vad är du personligen mest nöjd med?
– Att jag som ledare lyckats bevara engagemanget i studentstyrelsen även när det har varit tufft. Jag har försökt leda med hjälp av mina visioner och uppmuntrat till höga ambitioner och mål, utan krav på att nödvändigtvis uppnå dem fullt ut. Flera av de tidigare styrelsemedlemmarna kandiderar på nytt, vilket känns roligt. Min strategi har varit att stötta mer än styra. Tillsammans har vi synliggjort alla studentgrupper – biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor – vilket varit en tydlig målsättning som jag tror har ökat engagemanget i stort.
Vad skulle du velat göra som ordförande, men inte hunnit?
– Massor! Främst tre saker. För det första: Stärka samarbetet mellan studentstyrelsen och studentinformatörerna, så att vi inte jobbar i ”stuprör”. För det andra: Öka interndemokratin och få bättre koll på vilka frågor medlemmarna vill att studentorganisationen ska jobba med. För mig är gräsrotsrörelsen och sänkta trösklar för engagemang jätteviktigt. Då måste medlemmarna känna att de kan påverka. För det tredje: Ett mer reglerat kanslistöd som ger studentstyrelsen rätt förutsättningar att utföra sitt uppdrag. Det behövs ett stöd som är konstant och inte kan försvinna vid oväntade händelser, som en arbetsmarknadskonflikt. Men det kräver ett kongressbeslut.
Vilka blir den nya ordförandens största utmaningar tror du?
– Jag tycker att det är viktigt att göra uppdraget till sitt eget och inte snegla för mycket på sin företrädare. Då växer man snabbare in i rollen. I början kände jag press att fylla någon annans skor, vilket var svårt. Man behöver inte jämföra sig med tidigare ordföranden. Det är ett jätteroligt uppdrag som kan öppna många dörrar.
Du har redan fått en internationell roll. Berätta!
– Jag har valts till ordförande i ICN:s (International Council of Nurses) studentorganisation, där jag ska lyfta sjuksköterskestudenters frågor på global nivå. I styrelsen kommer jag också att representera Europa och ha tät kontakt med olika europeiska studentorganisationer. Vi kommer med inspel till ICN:s styrelse och fungerar som bollplank för dem, deltar på möten och håller även i programpunkter på ICN:s kongress som nästa gång hålls i Helsingfors.
Hur känns det att representera världens studenter när du själv har tagit examen och kommit ut i arbetslivet?
– Det känns naturligt eftersom jag nyligen har varit student och brinner för de frågorna. Nu kan jag se med lite annat perspektiv på vad jag själv hade behövt som sjuksköterskestudent för att förbereda mig inför yrkeslivet. Vi ska bevaka att de som kommer ut från utbildningarna de kommande åren får rätt förutsättningar och mår bra.
Har dina förutsättningar som nyexad varit okej?
– Ja, det tycker jag. Jag försöker påminna mig om att jag är ny och att jag därför inte kan allt. Jag dubbelkollar hellre en extra gång än tänker att jag måste klara mig helt själv. Man är inte dum för att man ställer frågor, man är bara ny.
Kommer du att kandidera som förtroendevald på Sachsska barnsjukhuset där du jobbar nu?
– Absolut. Det är min målsättning efter inskolningen. Jag ser fram emot att jobba med mer arbetsplatsnära frågor, vilket jag gjort tidigare när jag som undersköterska var förtroendevald för Kommunal. Jag trivs med det och efter åren i studentstyrelsen har jag Vårdförbundets politik i ryggmärgen.